Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 1 februari 2019

Skogskonto får överlåtas utan skatt

Nu är det klart. Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att man får överlåta ett skogskonto till närstående utan att det beskattas.

– Det här är svidande kritik mot Skatteverkets analysförmåga, säger Urban Rydin, skattechef på LRF.

 Urban Rydin, skattechef på LRF Konsult.
Urban Rydin, skattechef på LRF Konsult. FOTO: LRF Konsult

2009 införde Alliansregeringen en lagändring som gjorde det möjligt att överlåta skogskonton till närstående i samband med arv, testamente, gåva eller bodelning. Syftet var att underlätta generationsskiften av jord- och skogsbruksfastigheter.

Men som Land Skogsbruk tidigare berättat underkände Skatteverket flera överlåtelser av skogskonton. Skälet till att Skatteverket underkände överlåtelserna var att de gjordes av dödsbon och att de inte gjordes samma år som den tidigare ägaren avled.

Överklagade

För några år sedan överklagade LRF besluten med hjälp av dess skatteexpert, Urban Rydin, som påpekade att Skatteverkets hållning skulle innebära att en fastighetsägare som avlider den 31/12 inte skulle kunna överlåta skogskonton. Det skulle i sin tur avsevärt försvåra generationsskiften, ansåg Urban Rydin. En hållning som fick medhåll i det förhandsbesked som Skatterättsnämnden beslutade om.

Fullständig seger

Nu har frågan slutligen avgjorts i Högsta förvaltningsdomstolen som i sitt beslut konstaterar att den tolkning som Skatteverket förespråkar helt saknar stöd, vilket innebär att Skatterättsnämndens tidigare förhandsbesked fastställs.

– Det här är en fullständig seger. Domen sågar Skatteverket jäms med fotknölarna, konstaterar Urban Rydin.

Beslutet innebär att det nu är möjligt att, under vissa förutsättningar, överlåta skogskonton till närstående i samband med arv, testamente, gåva eller bodelning utan att det beskattas.

LÄS MER: Grönt ljus för överlåtelse av skogskontonLÄS MER: LRF tar strid för arv av skogskonto

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen