Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 30 juli 2018

Skogsindustrin pressad av torkan

Torkan pressar skogsindustrin. Virkesproduktionen minskar.

– Vi avverkar väldigt lite, omkring 15-20 procent av det normala, säger Marie Wickberg på Mellanskog.

FOTO: Staffan Claesson

Under vintern var vädret för varmt och blött för skogsarbete, nu är det för torrt.

– Tillgången på ved blir knapp. Vi har bedömt att vädret försämrar vårt resultat för det tredje kvartalet med cirka 100 miljoner kronor, säger Carl Norell, presschef.

Nattfukt minskar brandrisken

Stora Enso avverkar inte alls där brandrisken är hög. Den avverkning som sker gör bolaget huvudsak på nätterna, då nattfukten minkar brandrisken.

BIllerud Korsnäs gör likadant: avstår där risken är hög och jobbar på nätterna.

Största skogsägaren Sveaskogs produktion stod i förra veckan mestadels still. De arbetslag som avverkar har extra släckare, på en del platser använder bolaget sprinklers, på andra håll avverkar Sveaskog nattetid.

”Tuffare att klara leveranser”

– Produktionen är lägre än normalt. Det gör det tuffare att klara leveranser och vi samtalar med våra kunder om hur vi ska lösa situationen. Dock ska sägas att tack vare regnet i helgen har vi kunnat börja öka produktionen igen, säger Edvard Unsgaard, pressansvarig på Sveaskog.

Mellanskog avverkar, men inte mycket.

– Man får göra bedömningar från dag till dag, från plats till plats. Har det regnat en del, som i Värmland och Uppland, då kan det vara tillfälle att köra. Det har vi gjort på några ställen i Uppland, säger Marie Wikberg, kommunikationschef på skogsägarorganisationen Mellanskog.

”Tanken att sågverken ska börja gå i gång efter semestrarna”

Södra skogsägarna har stoppat all avverkning. Olof Hansson är affärsområdeschef där.

– Tyvärr har det bara regnat lite i Östergötland och i Småland. Tanken är att sågverken ska börja gå i gång efter semestrarna. Hittills klarar vi oss bra, men det blir värre om torkan blir långvarig, säger Olof Hansson, som inte vill gissa hur bränderna kan påverka virkespriserna.

Skogsstyrelsen rekommenderar dock alla skogsägare att avstå från skogsbruk i hela landet. Erik Lööf, Skogsstyrelsen i Värmland, varnar för arbete med maskiner med band eller kedjor.

– Det är som att åka runt med ett tändstål på 20 ton, säger han.

”Förbjuder ingen att arbeta i skogen”

I Värmland, liksom på flera andra håll, har det kommit en del regn, men inte tillräckligt.

Erik Lööf säger att allra bäst är att vänta till vädret blir bättre – om man kan.

– Men Skogsstyrelsen förbjuder ingen att arbeta i skogen. Var och en får göra sin bedömning, till exempel om det går bra att arbeta med brandvakt, säger han.

Henrik Nilsson, Skogsstyrelsen, Södra Jämtland, tycker att man ska tänka till både en och två gånger.

– Det har varit så torrt så länge att elden kunnat borra sig djupt ner i jorden. Det kan dröja ända till i höst innan en del av de här bränderna pyrt klart, säger han.

LÄS MER: De kommer sannolikt att såga det brandskadade timret

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen