Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 augusti 2017

Skogsindustrin kan tappa viktig marknad

Under sommaren har förhandlingarna om Brexit börjat. För skogsindustrin kan effekterna bli stora.

– Det blir trassel och kostnader, säger Mats Kinnvall på Skogsindustrierna, som spår att Storbritanniens betydelse som köpare av svenska trävaror, papper och massa kommer att minska när landet lämnar EU.

Trots att EU och Storbritannien nu börjat förhandla på allvar kan det dröja länge innan skogsindustrin får veta förutsättningarna för fortsatt export till en av de viktigaste köparna.

Har inget bra svar

Innan parterna kommer till framtidens handel ska man lösa alla frågor kring skilsmässan, hur mycket Storbritannien ska betala för att det lämnar, statusen för medborgarna och hur det ska bli med den öppna gränsen mellan Irland och Nordirland.

Svenska företag börjar bli oroliga och vänder sig till Business Sweden, som ägs av staten och näringslivet, men som dock inte har något bra svar på vad brexit kommer att innebära.

– Vi kommer att fortsätta handla med en av våra viktigaste handelspartners Storbritannien. Affärer handlar inte bara om tariffer och barriärer, så vi kommer att fortsätta men till en högre kostnad, säger Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden.

Förhandlingarna om brexit

• Förhandlingarna mellan EU-kommissionen och Storbritannien började i somras.

• Ämnena i förhandlingarna avhandlas i tur och ordning, och sker genom en förhandlingsrunda i månaden.

• Den tredje förhandlingsrundan är planerad till den 28 augusti.

Källa: EU-kommissionen.

Storbritannien har hittills sagt att det vill ha en så kallad hård brexit, vilket innebär att det kommer det att bli dyrare och krångligare för svensk skogsindustri att exportera till Storbritannien. Hur stor byråkratin och tullarna blir återstår att se.

Och även om britterna ändrar sig och väljer ha en mjukare brexit, och går med i EU:s frihandelssystem EES, så blir det byråkrati.

– Hur det än blir kommer det att bli kostsamt. Även om det blir en tullfri zon kommer det att bli klarering vid gränsen, kötider och trassel, säger Mats Kinnvall, chefekonom på Skogsindustrierna

Börjar bli bråttom

Det är ont om tid i förhandlingarna och det finns en stor risk att EU och Storbritannien inte hinner komma överens om ett handelsavtal som börjar gälla den 30 mars 2019. Därför tror många bedömare att man behöver komma överens om en övergångsperiod om ett eller två år mellan de villkor gäller nu och de som ska komma.

– Jag kan tänka mig att man har status quo, att gällande regelverk råder tills nytt regelverk etableras. Och då är det troligt att det att det dröjer länge innan man har ett nytt regelverk på plats.

Mindre viktig

Osäkerheten om handeln med Storbritannien kan alltså vara länge. Och även om frihandeln pågår så länge, så har osäkerheten ett pris. Pundet har minskat i värde, vilket ger svenska sågverk och bruk sämre betalt.

– Än så länge har det konkreta varit pundeffekten, det är klart att det är negativt i sig. Osäkerheten gör också att man börjar snegla på andra marknader. Det troliga är att Storbritanniens vikt minskar, säger Mats Kinnvall.

Fakta om exporten till Storbritannien

• överlägset största exportmarknaden för svenska sågverk, av trävaruexporten går hela 21 procent dit.

• För pappersindustrin är Storbritannien den näst största marknaden, och för massaexporten är det den fjärde största marknaden.

• Exporten av skogsprodukter är värd drygt 14 miljarder kronor i medel de senaste fem åren. Hela den svenska exporten till Storbritannien är värd drygt 78 miljarder kronor. Hela den svenska exporten är värd 1 136 miljarder kronor.

Källa: Skogsindustrierna, SCB.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen