Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 mars

Skogshuggare fyller 100 år

En skogshuggare med lång karriär har fyllt 100 år, berättar KG och Eva Persson i ett mejl till Land Skogsbruk.

 Elis Gunnarsson har nyss fyll 100 år.
Elis Gunnarsson har nyss fyll 100 år.

Elis Gunnarsson i Källstorp, i Glimåkra, Skåne, är uppväxt på gården i Källstorp, där han hjälpte till med jordbruksarbete. Han började som yrkeshuggare 1939, han använde bara handkraft de första 15 åren, alltså yxa, svans, bågsåg och barkspade.

De första åren jobbade han åt Domänverket i Småland men sedan lockades han till Dalarna där han bodde i Noppikoski och jobbade åt Orsa besparingsskogar 1947-1952. Han har berättat för mig om det hårda arbetet med 1,5 m snö, där man fick gräva sig ner för att kunna fälla trädet.

Där bodde han i huggarekojor, där lukten från stekt fläsk och doften från huggarnas svettiga kläder blandades med torkning av seldonen från hästarna. I bästa fall anställdes en kokerska för matlagningen. Man hade med sig proviant för två veckor i form av salt fläsk och bönor, kaffe och mjöl till pannkakor. Det var skidor och snöskor som gällde.

När han kom hem köpte han sin första motorsåg 1954, en 18 kilo tung Be-Bo 20 med flottörförgasare som måste vridas ett kvarts varv mellan kapning och fällning. Omkring 1960 kom de första moderna motorsågarna som kunde användas för både fällning och kvistning. Elis har sedan dess slitit ut minst 40 motorsågar.

Elis blev en förebild för många själverksamma bönder, och han lärde dem att använda motorsågarna på rätt sätt. Elis var verksam i skogen tills han var 91 år då han bytte ut sitt knä som var fullständigt utslitet. Efter knäbytet hjälpte han sin bror Tore med veden. Elis Gunnarssons yrkeskarriät varade i mer än 70 år.

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen