Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 30 juli 2018

Skogsförsäkringar räddningsplankan för många skogsägare

Skogsägare med skogsförsäkring går materiellt sett relativt väl helskinnade ur en skogsbrand. En skogsförsäkring täcker alltid brandskador och också kostnader för eftersläckningsarbete.

FOTO: IBL

Just nu är fokus på att bränderna ska släckas. Men sedan står skogsägaren med eftersläckningsarbete framför sig och en förödd skog. Då är kontakten med försäkringsbolaget viktig. Länsförsäkringar är det bolag som har den största andelen privatägd skogsmark, nästan 8 miljoner hektar av 11 miljoner hektar.

– Om man har skogsförsäkring Bas i Länsförsäkringar ingår skador vid brand och ansvarsförsäkring. För att även ha ett skydd mot stormskador och insektsangrepp ska man välja den stora skogsförsäkringen Mer eller Max, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Gemensamt för alla

Detta är gemensamt för samtliga bolag som försäkrar skog. Har man en skogsförsäkring är man alltid försäkrad mot skogsbrand och kostnader för eftersläckningsarbete.

– Länsförsäkringar ersätter skäliga kostnader för efterbevakningen och eftersläckningen, det är viktigt att stämma av med sitt försäkringsbolag så att arbetet blir så kostnadseffektivt som möjligt. Observera alla personskaderisker som nu är uppenbara i den hårt brända skogen. Är marken avlyst måste man ha en dialog med räddningstjänsten och länsstyrelsen så att brandbevakningen sker på ett säkert sätt säger Johan Litsmark.

Måste undersöka marknaden

Tillbaks till ersättningen för den brandskadade skogen. Länsförsäkringen ersätter med 320 kronor per avverkad fastkubikmeter.

– Sedan är det otroligt viktigt att skogsägaren orkar undersöka marknaden för det brandskadade virket. Mycket går att använda till energived, men det finns också stora möjligheter att få ut sågtimmer. Erfarenheterna från branden i Västmanland är att det går alldeles utmärkt att såga brandskadat timmer. Det går däremot inte att använda brandskadat virke i massaindustrin, säger Johan Litsmark.

Flera försäkringsbolag, däribland flera lokala Länsförsäkringsbolag, har gått ut med information om att man stoppat nyteckningar av skogsförsäkringar med hänvisning till den stora brandrisken i landet och de skogsbränder som pågår.

LÄS OCKSÅ: Han förlorar miljoner i branden

Relaterade artiklar

Till toppen