Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 december 2018

Skogsföretagen: Så hanterar vi Brexit

Brexit sätter myror i huvudet på svensk skogsindustri. Men företagen tar ändå Brexit med ro.

– Vi är bekymrade men inte missmodiga, säger Björn Lyngfelt på skogsföretaget SCA.

 Svenska skogsföretag tar Brexit med ro.
Svenska skogsföretag tar Brexit med ro. FOTO: Istock

Hittills har svenska företag velat vänta och se, men nu börjar det dra ihop sig. Om inte EU och britterna kommer överens sker utträdet i slutet av mars.

– Självklart följer vi utvecklingen på nära håll. Men Brexit ger inga nya kraftiga tullar på våra produkter. Däremot räknar vi med en hel del administrativt krångel, i alla fall i första tiden efter utträdet, säger Björn Lyngfelt.

Inte orolig

Han är inte orolig för att tappa marknadsandelar.

– Vi räknar med att britternas efterfrågan kommer att vara den samma efter Brexit, säger han.

Björn Lyngfelt menar att efter Brexit blir handel till Storbritannien som handel med ett land utanför Europa – krångligare, men inget stort problem.

Ska anställa fler

Måns Johansson är vice koncernchef på sågverkskoncernen Vida.

– Vi ska anställa en eller två personer som ska hjälpa oss med Brexit. Vi tror på en besvärlig övergångsperiod på ett par månader, men inte på några långsiktiga effekter. Vi ska leverera extra mycket produkter till våra kunder inför Brexit, för det får ju inte bli tomt på hyllorna. Men problemen stannar där, säger han.

Mer pappersjobb

Pontus Larsson är försäljningschef på trävaruföretaget Derome.

– Om det blir en hård Brexit så räknar vi med ett nedåthack i kurvan i leveranserna till England. Men vi exporterar redan till länder utanför EU och det går ju bra. Visst blir det mer pappershantering efter en hård Brexit, men vi har redan personal som sköter det. Så det är vi vana vid, säger han.

LÄS MER: Dyr Brexit-smäll för brittiska skogsföretag

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen