Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 februari 2019

Skogsentreprenörerna välkomnar skogsbrandsutredning

Skogsentreprenörerna kan utnyttjas i större omfattning. Det skriver Jan-Åke Björklund i skogsbrandsutredningen. Branschorganisationen Skogsentreprenörerna välkomnar det och andra förslag i utredningen.

 Kolbjörn Kindströmer är expert på brandfrågor inom Skogsentreprenörerna och ser landets skogsentreprenörer som en del av lösningen vid skogsbrand.
Kolbjörn Kindströmer är expert på brandfrågor inom Skogsentreprenörerna och ser landets skogsentreprenörer som en del av lösningen vid skogsbrand. FOTO: Skogsentreprenörerna

Kolbjörn Kindströmer är expert på brandfrågor inom Skogsentreprenörerna och han är stolt över att landets skogsentreprenörer på bara några år gått från att vara en del av problemet till att nu vara en viktig del av lösningen.

Förebyggande arbete

– Numera är det ytterst sällsynt att skogsmaskinerna orsakar några bränder. Det har varit ett träget jobb för både skogsbruket och entreprenörerna, men det förebyggande arbetet har lönat sig, säger Kolbjörn Kindströmer i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Brandrisken gör att skogsarbetet stoppas

I utredningen som den här veckan överlämnades till inrikesminister Mikael Damberg framkom att Räddningstjänsten på många håll har brister både i skoglig kunskap och i vilka resurser som finns i skogsbruket.

Brandgator

– Utredaren har satt fingret på vilken nytta vi kan göra kring allt från att göra brandgator till eftersläckning. Våra medlemmar är verksamma över hela landet, och tätare kontakt med kommunerna är helt rätt väg att gå i arbetet med att klara av skogsbränderna, säger Kolbjörn Kindströmer.

Nu hoppas han att regeringen tar utredningen på allvar.

Inte rustat för skogsbränder

– Idag är inte Sverige tillräckligt rustat för att klara stora skogsbränder. Låt oss hoppas på förändringar redan inför nästa sommar!

LÄS MER: Tidigare brandutredare ”heligt förbannad”

Skogsentreprenörerna välkomnar också förslaget att ge utökade befogenheter till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och att MSB vid mycket omfattande räddningsinsatser kan ta över ansvaret för kommunernas räddningsverksamhet

– Börjar det brinna i skog och mark måste det finnas ett tydligt ledarskap, säger Kolbjörn Kindströmer.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen