Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 april

Skogsentreprenörerna rasar mot inrikesministern

Branschorganisationen Skogsentreprenörerna reagerar starkt på inrikesminister Mikael Dambergs uttalande om att skogsbränder orsakas av slarv med skogsmaskiner.

– Jag tycker det är oförskämt. Faktum är att ytterst få skogsbränder startas av skogsmaskiner, säger Bernt Hermansson, ordförande för Skogsentreprenörerna.

 Bernt Hermansson, ordförande Skogsentreprenörerna.
Bernt Hermansson, ordförande Skogsentreprenörerna. FOTO: Skogsentreprenörerna

När inrikesminister Mikael Damberg nyligen besökte den omfattande skogsbranden i Hästveda, i norra Skåne, uttryckte han bland annat i en intervju med TT att branschen inte tar brandriskerna i skogen på tillräckligt stort allvar att man inte kan jobba med skogsmaskiner när det är så här torrt. Dessutom drog Damberg paralleller mellan att grilla i skogen trots eldningsförbud – och skogsmaskiner i arbete.

Detta är en mycket olycklig och helt felaktig koppling, anser branschorganisationen Skogsentreprenörerna.

– En inrikesminister kan inte vara expert på allt. Men vi entreprenörer i skogen måste kraftfullt bemöta uttalanden som felaktigt pekar ut oss som en stor orsak till skogsbränder, konstaterar Bernt Hermansson.

Förebyggande arbete

Skogsentreprenörerna hänvisar till att det efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 togs ett skogsbranschgemensamt initiativ till ett eget förebyggande arbete mot skogsbränder, och att det tack vare de branschgemensamma riktlinjerna nu är ytterst sällsynt att skogsmaskiner startar skogsbränder.

 Kolbjörn Kindströmer, Skogsentreprenörernas expert i brandfrågor.
Kolbjörn Kindströmer, Skogsentreprenörernas expert i brandfrågor. FOTO: Skogsentreprenörerna

– Det förebyggande arbetet har gjort väldigt stor nytta och jag tycker faktiskt vi har gjort vår hemläxa, säger Kolbjörn Kindströmer, Skogsentreprenörernas expert i brandfrågor.

Få bränder startas av skogsmaskiner

Som exempel lyfter Skogsentreprenörerna fram en nyligen publicerad kartläggning där Skogforsk gått igenom de senaste 20 årens skogsbränder, och kommit fram till att ytterst få skogsbränder startas av maskiner.

– Trots den extremt torra sommaren 2018 orsakades till exempel bara en procent av bränderna av skogsmaskiner, säger Kolbjörn Kindströmer.

Kräver sällan insatser

Enligt Skogentreprenörerna visar detta att det är sällan som skogsmaskiner orsakar bränder, och det är än mer sällan dessa bränder kräver dessa insatser från räddningstjänsten.

– Det beror på att bränderna upptäcks tidigt och släcks av maskinförarna, säger Kolbjörn Kindströmer.

Gör om och gör rätt

Kolbjörn Kindströmer lyfter också fram den mycket omfattande utredningen efter förra sommarens skogsbränder, som presenterades för ett par månader sedan.

– Här konstateras att regeringen redan 2014 fick ett antal skarpa förslag för att klara skogsbränderna bättre, men mycket lite har hänt än så länge. Gör om och gör rätt Mikael Damberg, säger Kolbjörn Kindströmer.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen