Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 23 augusti 2019

Skogsentreprenörerna: Lönsamheten är för dålig

Branschföreningen Skogsentreprenörerna menar att problemet med förarbrist bottnar i att entreprenörerna får för dåligt betalt för sitt arbete.

– Det är ju i grunden något sjukt när en del i kedjan inte har råd att investera i maskiner eller ny personal utan att deras kunder hjälper till, säger ordföranden Bernt Hermansson.

 Bernt Hermansson, ordförande i branschföreningen Skogsentreprenörerna.
Bernt Hermansson, ordförande i branschföreningen Skogsentreprenörerna. FOTO: Skogsentreprenörerna

I sin roll som ordförande för Skogsentreprenörerna företräder Bernt Hermansson en stor del av landets entreprenörer i skogen. Han säger att han dagligen pratar med entreprenörer som får det allt tuffare i att hitta förare till sina skogsmaskiner.

– Det är problem med både nyrekryteringar och att behålla duktig personal, konstaterar Bernt Hermansson.

”Ersättningen måste upp”

När det gäller uppdragsgivarnas satsningar på investeringsstöd och extra ersättning när man nyanställer oerfarna förare är han tveksam.

– Det är väl i och för sig bra att man satsar, men får vi inte upp ersättningsnivåerna kommer vi inte att ha råd att satsa på oerfarna förare, kompetensutveckling av erfarna förare eller att utveckla företaget, konstaterar han.

Små marginaler

Bernt Hermansson menar att de flesta skogsmaskinentreprenörer bara har en lönsamhet på 3-4 procent.

– Det våra uppdragsgivare måste förstå är att marginalerna i våra verksamheter måste vara på en sådan nivå att vi har råd att betala konkurrenskraftiga löner, säger Bernt Hermansson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen