Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 december 2018

Skogsbruk ska få livscykelanalys

Nu ska skogsbruk ges en egen livscykelanalys. En metod tas fram i ett Vinnova-projekt som getts namnet ”Hållbarhetskriterier och livscykelanalys för skogsbruk”.

FOTO: Ulf Aronsson

Meningen är att projektet ska leda fram till en internationellt godkänd metod som kan användas för att ta fram en korrekt livscykelanalys av skogbruk. Syftet är att analysera skogens totala klimatnytta inklusive skogsbruk och hållbara skogsprodukter. Flera bolag och olika aktörer inom skogssektorn är med och finansierar projektet, bland annat Skogforsk.

Hela kedjan

– För industrin finns redan metoder som beskriver det som händer i pappersbruket, sågverket eller snickerifabriken. Kan vi enas om hur skogsbrukandet ska hanteras kan även det steget inkluderas. Då kan vi se den totala miljöpåverkan för att tillverka ett träbord eller pappersark, hela vägen från att råvaran utvinns till den färdiga slutprodukten, kommenterar Johan Sonesson, processledare för skogens samhällsnyttor på Skogforsk.

Kolbalansen avgör

Enligt Johan Sonesson fordrar skogsbrukets livscykelanalys exempelvis beräkningar av kolbalansen i skog, skogsmark och skogsprodukter:

– Framför allt handlar det om hur mycket koldioxid som skogen tar upp och hur mycket som frigörs när man brukar den genom att använda maskiner som drar bränsle. Vi måste också ta i beaktande att koldioxiden släpps ut igen när vi exempelvis eldar upp grot i värmeverken. Om vi inte hade eldat grot så hade vi å andra sidan kanske eldat med fossilt kol istället. Groten ersätter alltså fossila bränslen, vilket är bra.

Olika jämförelser

Johan Sonesson påpekar att det också gäller att bestämma vad dagens skogsbruk ska jämföras med: helt obrukade skogar som dör av naturliga orsaker eller med alternativa former av brukande?

Projektet pågår fram till och med februari 2020.

LÄS OCKSÅ: Torkan slog mot fotosyntesenSvart på vitt om skogens kolsänkaDet handlar om att rädda planeten – inte skydda skogen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen