Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 november 2018

Skogsbrand totalförstörde stad i Kalifornien

En skogsbrand har förstört staden Paradise i norra Kalifornien i USA. Omkring 40 000 personer i och omkring staden har fått lämna sina hem, enligt lokala medier.

– Allt är förstört, säger en person från räddningstjänsten.

 En stor brand härjar i norra Kalifornien.
En stor brand härjar i norra Kalifornien. FOTO: Noah Berger

De omkring 26 000 invånarna i Paradise fick fly hals över huvud då elden drog in över staden, underblåst av torka och hårda vindar. Branden har slukat bostadsområden, sjukhus och skolor, och myndigheterna beskriver staden som totalförstörd.

– Staden är ödelagd. Allting är förstört, säger Scott McLean, talesperson för delstatens brandskyddsdepartement.

Det är oklart hur många som skadats i branden, som är utom kontroll och som kan dra vidare mot närbelägna Chico, med 93 000 invånare. Orsaken till branden, som bröt ut på torsdagsmorgonen lokal tid, är inte klarlagd, men det varma och torra vädret har bidragit till den snabba spridningen.

Extremt snabb spridning

Enligt uppgifter i flera lokala medier spreds branden i en fart av sex kilometer i minuten. Myndigheterna uppger att människor har lämnat sina fordon på vägarna och flytt till fots, bärandes på barn och husdjur.

Gina Oviedo berättar för San Francisco Chronicle om hur lågor slukade bostäder, orsakade explosioner och fick elledningar att falla ned.

– Saker började explodera runt omkring oss. Folk hoppade ut ur sina bilar och började springa.

Vaknade av ljudet

Tanah Clunies-Ross vaknade av ljudet av något som slog mot taket.

– Jag kände lukten av rök och insåg att röken var mycket närmare än jag trodde. När jag kollade ut och såg lågor som nådde mig upp till knähöjd så tappade jag nästan förståndet, säger hon till CNN.

”Hela staden brinner”

Omkring 40 000 personer har evakuerats.

– Hela staden brinner. Vi fick åka genom lågorna för att ta oss hit, säger Paradise-bon Bob Van Camp, som lyckades fly på sin motorcykel, till tv-kanalen Action News Now.

Området onåbart

Omfattningen av katastrofen väntas inte stå klar på flera dagar, enligt Kaliforniens brandskyddsdepartement, eftersom myndigheterna ännu inte har kunnat ta sig in i det eldhärjade området.

Myndigheterna talar om att staden Paradise är ”så gott som helt förstört” av branden.

Läs mer: Kaliforniens största skogsbrand

Fakta: Svåra bränder i Kalifornien

Kalifornien har de senaste åren drabbats av svåra skogsbränder.

I augusti 2018 rasade hundratals bränder i delstaten, och två av dem gick ihop och bildade branden som kallades Mendocino Complex. Det var den största terrängbranden i Kaliforniens kända historia, 185 000 hektar. Den bröt ut i juli och brandkåren lyckades inte få branden under kontroll förrän i slutet av september.

Rekordet för den största branden i Kalifornien var då mindre än ett år gammalt – den så kallade Thomasbranden i slutet av 2017 härjade över 114 000 hektar.

Den tredje största branden i delstatens historia var också en av de dödligaste. Cedarbranden 2003 brann över 110 000 hektar. 15 personer omkom – 14 civila och en brandman.

Som en jämförelse så täckte de stora skogsbränderna i Sverige under sommaren 2018 som mest en yta motsvarande ungefär 25 000 hektar.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen