Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 juli 2019

Skogsbrand i Skaraborg under kontroll

Den skogsbrand som bröt ut på onsdagseftermiddagen är nu under kontroll, uppger räddningstjänsten.

 Skogsbrand.
Skogsbrand. FOTO: Mostphotos

Sedan eftermiddagen på onsdagen har som mest fyra räddningsstyrkor bekämpat skogsbranden som bröt ut nordväst om Nossebro. Det uppger P4 Skaraborg.

Under kontroll

Ungefär 1,5 hektar skog har brunnit, men vid 21-tiden på kvällen var branden under kontroll. Räddningstjänsten kommer att stanna kvar under torsdagen för att arbeta med eftersläckning.

– Det brinner ingenting, men det ryker fortfarande och det finns fortfarande glödhärdar kvar. Vi har haft personal på plats hela natten och vi räknar med att vara kvar eventuellt hela dagen, säger Joakim Ramåker, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten Västra Skaraborg.

Fick helikopterhjälp

Enligt honom var det problem att komma fram till branden, då terrängen var otillgänglig.

– Det var svårt att lokalisera var exakt det brann och så var det svårt att få fram personal och utrustning. Under en period gick faktiskt branden ifrån oss men vi fick tag på den och lyckades minska flankerna. Sedan fick vi helikopterhjälp och framåt nio, halv tio hade vi bra kontroll på den, säger han.

”Stort steg framåt”

Så här ett år efter de stora skogsbränderna förra sommaren kunde Joakim Ramåker se en konkret förändring.

– Det var betydligt enklare att få helikopterunderstöd den här sommaren än vad det hade varit förra sommaren, så där har vi tagit ett stort steg framåt inom räddningstjänsten i Sverige, säger han.

Orsak oklar

Två helikoptrar var uppe och vattenbombade området under kvällen. Vad som rosaktat branden är fortfarande oklart.

Läs mer: Ett år efter de stora skogsbränderna – detta händeLRF Premium. Björn siktar framåt efter branden – ny skog är på väg

Relaterade artiklar

Till toppen