Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 oktober 2017

Skogsbolagen letar nya förpackningar

Den första ölflaskan gjord av träfiber kan vara på gång och den fossila frigoliten ska ersättas av träfiber. Svenska skogsföretag letar nya hållbara förpackningslösningar.

 Pappersflaskan ”Green fiber bottle” utvecklas av det danska företaget ecoXpac tillsammans med bland annat BillerudKornäs. Det kan bli den första flaskan i miljövänligt trä som också tål kolsyrad dryck.
Pappersflaskan ”Green fiber bottle” utvecklas av det danska företaget ecoXpac tillsammans med bland annat BillerudKornäs. Det kan bli den första flaskan i miljövänligt trä som också tål kolsyrad dryck. FOTO: ecoXpac

Många skogsbolag undersöker vad man kan göra med träråvaran, förutom pappersmassa, sågade trävaror och olika kemikalier. Stora träindustriföretag som Stora Enso och BillerudKorsnäs vill vara med och slåss om att leverera framtidens förpackningslösningar.

– Vårt uppdrag är att titta längre fram i värdekedjan. Vi ska utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid, säger Anders Persson, vd på BillerudKorsnäs Venture.

Vill ersätta plast och aluminium

Stora Ensos affärsområde inom förpackningar har många nya lösningar på gång. Bland annat har de jobbat tillsammans med Schur och Arta plast och ersatt Arlas plastburk för creme fraiche.

– Vi jobbar väldigt mycket med innovationer och nya förpackningsmaterial. Det finns ett starkt driv i branschen att hitta ersättningar till plast och aluminium, säger Fredrik Werner, segmentsansvarig på konsumentförpackningar på Stora Enso.

BillerudKorsnäs Venture har investerat i det amerikanska företaget Vericool som vill ersätta fossil frigolit, eller polystyren, med komposterbara och mer hållbara förpackningar för köldtransporter.

– Det är dels transporter inom läkemedelsindustri och dels hemleveranser av mat som ska hållas kall. Det är en marknad som växer väldigt fort över hela världen, säger Anders Persson.

 Stora Enso har arbetat tillsammans med Schur och Arta plast och ersatt Arlas creme fraicheburk som tidigare var tillverkad av plast.
Stora Enso har arbetat tillsammans med Schur och Arta plast och ersatt Arlas creme fraicheburk som tidigare var tillverkad av plast. FOTO: Arla

Stora Enso har utvecklat en ny fisklåda som ska ersätta frigoliten.

– Vi har tagit fram en lösning med en barriärbelagd wellpapp. Det är viktigt att lådorna håller tätt. De här lådorna är också mindre skrymmande än frigolit eftersom de går att skicka platta, säger Fredrik Werner.

Flaska av pappersmassa

BillerudKorsnäs har nyligen investerat i det danska företaget ecoXpac. Tanken är att utveckla en flaska som är gjord av organiska fibrer, är nedbrytbar och som dessutom ska tåla trycket från kolsyrade drycker.

– Tillsammans med våra samarbetspartners vill vi utmana plastflaskor och dryckesindustrin är enorm. Den stora mängden petflaskor innebär många miljöproblem, säger Gittan Schiöld, affärsutvecklare på BilllerudKorsnäs Venture.

Flaskan ska göras av formad pappersmassa, men det finns ännu ingen färdig flaska att köpa.

– Kostnaderna för befintliga system för dryckesflaskor är låga, men det finns ett stort intresse från kunderna för en mer hållbar lösning. Utmaningen är att gå från ett utvecklingsprojekt till marknaden. Hur snabbt det kommer att gå beror mycket på den tekniska utvecklingen och hur stor kapaciteten kommer att bli i produktionen.

Unik identitet

BillerudKorsnäs Venture arbetar också med projekt som ska kunna ge enskilda paket en unik identitet tillsammans med det norska företaget Kezzler. Det ska till exempel gå att följa varje mjölkpakets historia. De tittar också på it-lösningar tillsammans med företaget Hanhaa, som ska följa paketen i realtid över hela världen och samtidigt få uppgifter om till exempel temperatur, fuktighet och ljusförhållanden.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen