Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 mars 2019

Skogsbolagen avstår skyddsjakt på älg - ”skadan redan skedd”

Naturvårdsverket ger skogsbolagen rätt till skyddsjakt på älg, i och med de omfattande skadenivåerna.

Dock kommer inga älgar att skjutas, då skadan redan är skedd, enligt bolagen.

 De flesta betesskadorna är redan ett faktum och effekten av en skyddsjakt är så begränsad att det inte motiverar åtgärden, säger företrädare för skogsbolagen Sveaskog, Holmen och SCA.
De flesta betesskadorna är redan ett faktum och effekten av en skyddsjakt är så begränsad att det inte motiverar åtgärden, säger företrädare för skogsbolagen Sveaskog, Holmen och SCA. FOTO: Istock

Holmen Skog och Sveaskog ansökte i februari om skyddsjakt på totalt 70 älgar inom fyra områden i Västerbottens inland. Länsstyrelsen sade då ja till skyddsjakt på endast 20 älgar med ett stort antal förbehåll.

Välkomnar beslutet

Skogsbolagen överklagade länsstyrelsens beslut till Naturvårdsverket som nu kommit med ett avgörande. Skogsbolagen får rätt i att skyddsjakten är befogad i och med de omfattande skadenivåerna.

– Vi välkomnar Naturvårdsverkets beslut. De anger också att länsstyrelsens beslut är dåligt underbyggt och att vissa villkor saknar angivet lagstöd, säger Anette Waara, marknadsområdeschef Sveaskog, Mattias Westerlund, regionchef Holmen och Birgitta Boström, skogsförvaltare SCA, i ett gemensamt pressmeddelande.

Skadorna är redan ett faktum

Förutsättningarna för skyddsjakten har däremot förändrats då beslutet kom sent i mars.

– De flesta betesskadorna är redan ett faktum och effekten av en skyddsjakt är så begränsad att det inte motiverar åtgärden. Vi har även lyssnat till de synpunkter som framförts av jägare och allmänhet i skyddsjaktsfrågan. Vi har med alla dessa förutsättningar sammantaget beslutat att inte genomföra skyddsjakten.

Hoppas på förlängd jakt i höst

Den uteblivna skyddsjakten kommer att innebära att det behövs en förlängd jakttid under hösten för att få bukt med de omfattande betesskadorna, menar trion.

LÄS MER: Stora förluster efter betesskador i skogenLÄS MER: ”Viltskador kostar bönderna miljarder”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen