Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 februari 2018

Skogsägarna vill veta var gränsen går

Var går gränsen mellan prima och sekunda massaved? Och hur stor blir prisskillnaden? Det är frågor som ställs av skogsägare efter Land Skogsbruks avslöjande att vraken är på väg bort från massavedsmätningen.

 Ulf Stenmark
Bild 1/3 Ulf Stenmark FOTO: Rolf Segerstedt
 Christer Höök
Bild 2/3 Christer Höök FOTO: Henrik Dammberg
 Olle Jonsson
Bild 3/3 Olle Jonsson FOTO: Trons

I förra veckan kunde Land Skogsbruk avslöja att branschen överväger att slopa begreppet vrak när kvaliteten på massaveden bedöms vid industri. I stället kan ett system med prima och sekunda trave komma att införas. Frågan är fortfarande under utredning inom VMU Virkesmätning Utveckling, inom SDC Skogsbrukets IT-företag.

”Spontant positiv”

Men mycket talar för att ett beslut fattas i vår, enligt bland andra VMU-chefen Lars Björklund. En övergång till ett nytt system skulle undanröja den gamla stridsfrågan om kollektiva vrakavdrag oavsett levererad kvalitet.

– Spontant är jag positiv till det här. Sedan kan man ju undra hur stor prisskillnaden kommer att vara mellan prima och sekunda trave. Det blir väl också en stridsfråga framöver i så fall, säger Olle Jonsson, skogsägare i Delsbo.

”Är så i andra branscher”

Olle Jonsson är irriterad på dagens kollektiva massavedsmätning (gäller i Mellansverige och Norrland), som han tycker är orättvis. Ett nytt system skulle gå mer i riktning mot att man får betalt för den kvalitet man faktiskt levererar, tror han:

– Så är det ju i andra branscher som exempelvis mjölk och kött. Skogsägare som till exempel sorterar ur allt rötskadat virke till egen brännved ska inte få kollektivt vrakavdrag.

Kan bli förbättring

Ulf Stenmark, skogsägare i Svarttjärn utanför Skellefteå, är försiktigt positiv och tror att en övergång till prima och sekunda trave skulle kunna bli en förbättring. Men allt beror hur gränserna sätts mellan prima och sekunda, anser han.

– Det är egentligen svårt att uttala sig innan man vet var gränserna kommer att gå. Men det är en bra idé att göra någonting nytt i alla fall. Som det är i dag så känns det ytterst godtyckligt hur mycket vrak man får och det gäller både timmer och massaved, säger Ulf Stenmark.

”Utgår från förlust”

Även Christer Höök, skogsägare i Säffle, tycker att vraken i dag bedöms godtyckligt. Man får samma vrakandel oavsett vad man levererar. Dessutom är det stora skillnader mellan olika industrier, upplever han.

– Jag har i grunden en svart syn på virkesmätningen. Jag utgår från att vi skogsägare förlorar på det här och att industrin vinner på det, säger Christer Höök.

”Vill se skillnaden”

Han är också tveksam till automatiserad travmätning, något som branschen hoppas kunna genomföra fullt ut om prima/sekunda trave införs.

– Jag vet inte, jag vill se skillnaden mellan resultat från kameramätning och manuell mätning i så fall. Man måste göra ordentliga utvärderingar av skillnaderna, säger Christer Höök.

”Får inte bli sämre”

Olle Jonsson, Delsbo, är positiv till att införa ny teknik i virkesmätningen. Men liksom Christer Höök vill han se utvärderingar, något som även gäller ett eventuellt nytt manuellt system med prima/sekunda trave.

– Det får ju inte bli en försämring jämfört med hur det är i dag, säger Olle Jonsson.

Läs mer: Vrak i massaveden på väg bortKameror ersätter mänskliga ögat vid virkesmätningRekordsnabb ökning av fjärrmätning av virke

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen