Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 augusti

Skogsägarna övertar släckningsansvaret i Ljusdal

Trots att eftersläckningen pågår för fullt i Ljusdal, så kommer länsstyrelsen att lämna över ansvaret för eftersläckning till skogsägarna redan på torsdag. "Ganska tufft", säger en företrädare Mellanskog om beslutet.

FOTO: IBL

Nu avslutas brandbekämpningen i Ljusdal och ansvaret för eftersläckningen ska flyttas över på enskilda skogsägare. I samband med att brandbekämpningen avslutas under torsdagen så upprättar Länsstyrelsen och Ljusdals kommun ett samordningskansli där stöd ska ges till såväl markägare som andra drabbade.

– Skogen brinner inte längre. Vi har inte haft någon aktiv brand på flera dagar och redan i fredags bedömde vi att branden var under kontroll. Det återstår mycket arbete i skogen och på vägarna, men själva räddningsinsatsen är avslutad, säger räddningsledaren Robert Strid, i en skriftlig kommentar på länsstyrelsens hemsida.

Arbetar med säkerhet

Samordningskansliet ska framför allt arbeta med säkerhet och avspärrningar och stöd. I samband med det stängs Camp Färila, som har varit ett av naven i brandbekämpningen, uppger Per Bill, landshövding i Gävleborgs län.

– Samtidigt som vi stänger camp Färila upprättar vi huvudkvarter för nästa fas i verksamhet. Nu går vi in i den långa viktiga fasen för att se till Kårböle, Färila och Ljusdal går tillbaka till det normala. Nu gäller att ta hand om de drabbade, säger Per Bill, i en skriftlig kommentar.

Får låna brandslangar

Daglig bevakning av området ska genomföras av brandflyg och markägarna kommer att få låna slangar och annat material som behövs för eftersläckningen, uppger länsstyrelsen. Ett informationsmöte hålls under veckan, dit skogsägare har bjudits in. Under mötet ska skogsägarna få information om hur myndigheterna ska lämna över ansvaret för eftersläckning och annat till skogsägarna. Men oro finns bland skogsägarna kring ansvarsfrågorna.

– Vi vill inte att det ska uppstå fler bränder. Det är klart att Länsstyrelsen inte kan bedriva släckningsarbete i all evighet men det är ganska tufft att lägga det på enskilda skogsarbetare, säger Magnus Ståhl, ordförande för skogsföreningen Mellanskog, till Sveriges Radio P4 Gävleborg.

LÄS OCKSÅ: EU vill stärka insatserna mot skogsbränderEtt stort ansvar att ta över brandvakten själv

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen