Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 september 2017

Skogsägare oroliga för fler barkborrar efter branden

Skogsägare i Västmanland är oroliga över att granbarkborren har ökat. Men oron är obefogad, enligt Skogsstyrelsen.

FOTO: Tina Andersson

Skogsägare som bor nära området där skogsbranden i Västmanland rasade 2014 uppger att de har sett en ökning av antalet angripna träd. De misstänker att det är granbarkborren som har ökat efter branden, berättar de för SVT Nyheter i Västmanland.

Men oron är obefogad, åtminstone när det gäller de norra delarna av brandområdet, anser Göran Hagerfors på Skogsstyrelsen till SVT.

De problem som finns är längre söderut. I de områdena finns fortfarande “stressade träd“ kvar. Därför är den fortsatta utvecklingen lite mer osäker, menar Göran Hagerfors.

– Vi vet inte hur utvecklingen kommer att bli på sikt i de södra delarna. Men länsstyrelsen har det här under bevakning. Jag är övertygad om att man vidtar åtgärder om det skulle ske något drastiskt.

Skogsbranden i Västmanland startade på ett kalhygge under en markberedning. En gnista från en skogsmaskin orsakade den brand som under den så kallade svarta måndagen spred elden i en hastighet av 87 meter i minuten. Totalt förstördes 14 000 hektar skog i branden som är den största i modern tid i Sverige.

Läs mer: Branden tog mina skogsskiften och min familj fick flyEfter skogsbranden – Sveriges största hygge

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen