Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 augusti 2017

Skogsägare oroade för nya virkesmätningen

Virkesmätningen är på väg att snabbt förändras och det är inte mycket information som nått ut. Det hävdar två skogsägare som är oroliga för att deras virke, främst massaveden, nu fjärrmäts och bedöms på bilder på dataskärmar.

 Skogsägare Lennart Felldin vill ha mer information om den nya fjärrmätningen med bilder.
Skogsägare Lennart Felldin vill ha mer information om den nya fjärrmätningen med bilder.

Lennart Felldin i Köping är skogsägare och jobbar extra som timmerbilsförare. Han oroas av att bildmätningen av virkestravar på bil håller på att ta över från virkesmätare som gör jobbet på plats vid industrin eller virkesterminaler.

– Jag vet inte mycket om det nya men hör att virkesmästarna är oroliga och ifrågasätter kvalitén på den nya mätningen på dataskärmar. Det är konstigt att det inte informerats mer om den här revolutionen, eller vad det ska kallas. Risken finns att många skogsägare blir arga om inte informationen kommer ut, och hittills har vi inte fått veta mycket, säger han.

”Kan innebära stora förluster”

Per-Erik Eriksson i Västra Emtervik är skogsägare och även han kör virkesbil i bland.

– Enligt det jag hört så är felmarginalerna i den nya mätningen på dataskärm ibland över 10 procent i missad totalvolym, mot cirka 5 procent med en mätare på plats. Stämmer det är det oacceptabelt. Tillsammans med det kollektiva vrakavdraget som drabbar alla kan det innebära stora förluster för skogsägarna.

Har varit strul

Per-Erik Eriksson menar också att det är viktigt att branschen på ett bättre sätt går ut och informerar om hur virkesmätningen sköts.

– Om jag förstått det rätt så skulle bildmätningen göra det enklare och snabbare för åkarna som lämnar virke vid industri, men på vissa håll har det varit mycket strul och det har blivit köer. Är det verkligen en rationalisering, undrar han.

Enskilda virkesmätare och GS-facket har också ifrågasatt kostnader för, och kvaliteten hos, den nya fjärrmätningen med bilder.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen