Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 30 januari 2019

Skogsägare kräver miljoner efter bränder

Slutnotan efter sommarens skogsbränder i Jämtland är ännu inte spikad, men en uppskattning gjord av Länsförsäkringar pekar på stora summor.

 Skogsägare har begärt ersättning för bland annat efterbevakning då räddningstjänstens insats avslutats.
Skogsägare har begärt ersättning för bland annat efterbevakning då räddningstjänstens insats avslutats. FOTO: Rolf Segerstedt

Länsförsäkringar har nu sammanställt ersättningskraven från ett 30-tal skogsägare, främst i östra Jämtland där skogsområdena kring Pålgård och Gällö drabbades hårt av bränderna.

Gjort uppskattningar

Summan ligger på mellan 50 och 60 miljoner kronor, rapporterar P4 Jämtland.

– Vi har fått uppskattningar nu från markägarna och i vissa fall har vi skogsbruksplaner, då kan vi säga ganska exakt. Vi känner oss ganska trygga med det underlag vi har nu, säger Anders Dahlén, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar.

Flera ersättningskrav

Skogsägarna kräver ersättning för flera saker.

– Det är dels efterbevakningen som trädde in när räddningstjänsten är avslutad. Sedan är brandskadad skog, ungskog och föryngringar som brunnit, säger Anders Dahlén.

”Påverkar inte”

I vissa områden har granskogen helt brunnit ner.

– På en del ställen där det varit granskog innan ser det nu ut som ett månlandskap. Där måste man sätta tall nu eftersom jorden är så mager nu, säger han.

Trots de stora ersättningskraven tror inte Anders Dahlén att detta kommer att påverka skogsförsäkringarna framåt i någon större omfattning

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen