Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 mars 2019

Skogsägare: "Jag har aldrig sett något liknande"

En ovanligt varm sommar kan ha lurat tallar till att skjuta ett extra skott. Det oroar en del skogsägare eftersom de nya skotten kan frysa sönder och skada tillväxten. 

 Knoppen i tallens toppskott har börjat växa i mitten på oktober i Skellefteå. Det kan få dåliga effekter för tallens framtida tillväxt. 
Knoppen i tallens toppskott har börjat växa i mitten på oktober i Skellefteå. Det kan få dåliga effekter för tallens framtida tillväxt.  FOTO: Mats Lundberg

När skogsägaren Mats Lundberg var ute på älgjakt i mitten på oktober utanför Skellefteå såg han något ovanligt i tallplanteringen han satt på pass vid. Flera av tallarna hade börjat skjuta nya skott i toppkransen, liknande de skott de skjuter på våren. 

– Jag har aldrig tidigare sett något liknande, trots att jag är aktiv skogsägare med cirka 500 hektar skogsmark utspritt i runt om i Skellefteå kommun. Jag har också utbildning och 40 års erfarenhet av praktiskt produktionshöjande skogsbruk, säger han.

Förädlade plantor

Tallplanteringen var omkring sex år gammal och bestod av förädlat material. 

– Det här såg inte bra ut. Om knopparna i toppskottet skjuter iväg på det här sättet tappar de kraft och framför allt skyddet inför vintern. Och då borde skottskjutningen inför våren bli radikalt försämrad. Ger klimatförändringarna de här symptomen så har vi ett allvarligt problem med plantskogen.

 Mats Lundberg, skogsägare i Skellefteå.
Mats Lundberg, skogsägare i Skellefteå. FOTO: Privat

Inte okänt men sällsynt

Bengt Andersson Gull är seniorforskare på Skogforsk och stationschef på forskningsstationen i Sävar. Han menar att fenomenet är relativt sällsynt, men inte okänt.

– Det är en reaktion som man emellanåt ser under varma somrar och höstar. Det kallas proleptisk skottskjutning och det är när trädet bryter sommarens knopp senare under samma säsong.

Kan bero på vädret

Det kan bero på olika saker, troligast är att väderleken spelar störst roll. Den varma sommaren 2018 tillsammans med en varm höst kan göra att träden bryter knopp också till hösten.

 Bengt Andersson Gull, professor och seniorforskare på Skogforsk.
Bengt Andersson Gull, professor och seniorforskare på Skogforsk. FOTO: Skogforsk

– Jag har pratat med kollegor längre söderut och de bedömer att fenomenet är lite vanligare nu än tidigare. Det kan vara någon förändring i miljön som skapar det här, säger Bengt Andersson Gull. 

– En hypotes är också att plantorna sätter knopp tidigare än normalt på grund av att de blivit stressade av torka. Om sommaren sedan följs av en lång, relativt varm höst med goda växtbetingelser kan knoppen bryta redan samma säsong.

LÄS OCKSÅ: Kronvilt fångade på bild när de äter tall

Risk för förfrysning

Effekterna av ett extra skott behöver däremot inte vara katastrofala för trädet. Det är inte säkert att de nya skotten fryser ihjäl under vintern.

– Det troligaste är att knopparna hinner invintra och få ett skyddade vaxlager och att de fortsätter att växa till våren. 

Nedsättning av tillväxt

Men det är inget större problem om de inte hinner invintra om det finns fler knoppar i knoppkransen som kan ta över till våren. Om däremot hela toppkransen i toppskottet dör får tallen problem. De kan bilda nya knoppar i barrvecken, men det blir en viss nedsättning av tillväxten.

– Då kan det bli en kvalitetsskada, nästan som en älgbetning. 

Inte förädlingens fel

Bengt Andersson Gull tror inte att den tidiga knoppsättningen beror på att tallarna i planteringen är förädlade. 

– Vi har inga undersökningar som pekar på att förädlade plantor är mer utsatta av extra skottskjutning. I norra Sverige väljer man oftast att plantera förädlat material som invintrar tidigare än lokala sorter. Det borde peka åt andra hållet. 

Intressant följa upp

Enligt Bengt Andersson Gull behöver inte skogsägare som noterat fenomenet vara alltför oroliga. 

– Det är bara en viss andel plantor som får en extra knoppskjutning, men det är bra att skogsägaren noterat problemet. Det hade varit intressant att se en uppföljning på samma plantor till sommaren. 

LÄS OCKSÅ: Tallsådd ska öka föryngringen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen