Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 augusti 2017

Skogsägare förlorade i tjädermål

En skogsägare som tvingades begränsa en avverkning på grund av tjäderförekomst förlorade i Mark- och miljödomstolen, rapporterar Skogsstyrelsen. Skogsägaren för nu ärendet vidare till Mark- och miljööverdomstolen.

Skogsägaren, vars skog ligger i Västra Götalands län, anmälde 3,6 hektar för slutavverkning till Skogsstyrelsen. Myndigheten konstaterade att en spelplats för tjäder finns i nära anslutning till det aktuella skogsområdet och godkände avverkningen under förutsättning att hänsynsytor på sammanlagt 1 hektar lämnades.

Förbud vissa månader

Dessutom fick avverkningen inte genomfördes under perioden 15 februari–31 juli, det vill säga under tjäderns spel- och häckningsperiod. Beslutet vilar på EUs artskydd och miljöbalken.

Markägaren överklagade Skogsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen i Växjö. Skälen som anfördes var bland annat att tjädern inte setts i området på länge och att och att det finns gott om tjäder på andra platser i Sverige. Dessutom ansåg markägaren att Skogsstyrelsen inte hade lagstöd för en så omfattande begränsning av avverkningen.

På Skogsstyrelsens linje

I domen, som kom den 13 juli, gick domstolen på Skogsstyrelsens linje. Enligt domstolen ska bevarandestatusen bedömas regionalt, och förekomsten av tjäder i övriga landet saknar betydelse. Vidare anser domstolen att markägaren inte har kunnat visa att inskränkningarna är orimliga med tanke på att det kan finnas möjlighet att få ersättning.

Markägaren har överklagat domen.

Relaterade artiklar

Till toppen