Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 januari

Skogsägare efterfrågar naturliga hästkrafter

Blåsmark, Piteå

Att skota med häst och vagn är ett dyrare sätt att få ut virket ur skogen, men Lundgrens Skogsvård har kört på heltid i 11 år.

– Vi har alltid haft jobb så det finns en efterfrågan på våra tjänster, säger Daniel Lundgren.

 Hans-Olof lundgren skotar med häst och vagn.
Hans-Olof lundgren skotar med häst och vagn. FOTO: Gunnar Andersson

Sveaskog anlitar varje år ungefär 140 entreprenadföretag över hela landet som utför avverkningsåtgärder som gallringar och föryngringsavverkningar. Men det är inte många entreprenadföretag som skotar timmer med häst och vagn. Lars-Olof Lundgren och sonen Daniel Lundgren driver ett skogsvårdsföretag som använder nordsvenska brukshästar för att köra ut virket.

– Det handlar inte om att konkurrera med maskiner. Hästen är ett komplement i skogsarbetet då man strävar efter mindre stickvägar, har marker med dålig bärighet eller då man värnar om känsliga områden med höga naturvärden, säger Daniel Lundgren.

 Vagnen tar ungefär 4-5 ton.
Vagnen tar ungefär 4-5 ton. FOTO: Gunnar Andersson

Heltidsarbete

Lundgrens Skogsvård har sin bas i byn Blåsmark utanför Piteå och har använt sig av skördare tillsammans med hästar på heltid i över tio år.

– Det finns kanske 15 andra i Sverige som kör med hästar regelbundet, men ingen vad jag vet som gör det på heltid, säger Lars-Olof Lundgren.

Lars-Olof har jobbat i skogen som huggare och som lärare på Grans naturbruksgymnasium. I början av 70-talet sade han upp sig för att satsa på hästturism och avverkning.

– Jag har varit hästintresserad sedan jag var liten pojk och haft egna hästar sedan jag var 25 år, berättar han.

 Hans-Olof med hästarna Palt, Vilmer och Dacke.
Hans-Olof med hästarna Palt, Vilmer och Dacke. FOTO: Gunnar Andersson

Små volymer

Sonen Daniel Lundgren kom in i verksamheten i mitten av 2000-talet då han tillsammans med pappan investerade i en skördare. I dag har de en liten Rottne H8 som är drygt 2 meter bred och knappt fem meter lång.

– Det är en liten beståndsgående skördare som passar perfekt, säger Daniel som oftast kör skördaren.

De kör uteslutande åt Sveaskog ungefär nio månader om året. Arbetsområden är Piteå och södra delen av Luleå kommun med fokus på klena första gallringar, otillgängliga bestånd och gårdsgallringar.

– Slutavverkningar är givetvis inte lämpligt utan vi kör röjning och förstagallringar med ganska små volymer. Det här är i första hand ett skogsvårdsåtagande, säger Daniel.

 Daniel Lundgren kör en liten beståndsgående skördare, Rottne H8.
Daniel Lundgren kör en liten beståndsgående skördare, Rottne H8. FOTO: Gunnar Andersson

Gnistrande dag

När Land Skogsbruk träffar Daniel och Lars-Olof håller de på med en förstagallring på privatägd skogsmark några mil väster om Piteå. Det är en gnistrande fin dag med svag sol och en temperatur som har krupit ner under minus 20 grader, men det är inget som bekymrar vare sig Lars-Olof eller hästarna.

– Frisk luft har ingen dött av och när det gäller hästarna så fryser de inte. De går ute året om och om man känner på pälsen så är den bara fuktig på utsidan, förklarar Lars-Olof.

 Daniel Lundgren.
Daniel Lundgren. FOTO: Gunnar Andersson

Måste hänga med

Objektet har ett bestånd som är ungefär 30 år gammalt. Daniel gallrar med skördaren och bestämmer körvägen för skotningen.

– Det gäller att tänka på att följa med i landskapet eftersom hästarna klarar branter lite sämre. Jag risar också nästan alltid, berättar Daniel.

 Linnéa Carlsson, teknikspecialist på Sveaskog.
Linnéa Carlsson, teknikspecialist på Sveaskog. FOTO: Gunnar Andersson

Lars-Olof kommer efter med hästarna som i trespann drar den specialbyggda finska vagnen. Lassen som han kör till avlägget är ungefär 4-5 ton tunga med lika mycket kubik. Totalt på en dag blir det 30–40 kubik.

Det är ett krävande arbete som ställer särskilda krav på både hästarna och föraren. För att hästarna ska fungera i skogen behöver de tränas och utbildas under lång tid och för att klara av att köra ekipaget krävs det både skicklighet och erfarenhet av föraren.

 Hästarna går ute året om och besväras inte av kyla.
Hästarna går ute året om och besväras inte av kyla. FOTO: Gunnar Andersson

Fördelarna med att skota med hästar är många. En är att markskadorna och skadorna på det kvarvarande beståndet blir mindre, en annan att stickvägarna bara kräver hälften så mycket yta.

Dyrare gallring

Men att gallra med en liten skördare och skota med häst och vagn är givetvis dyrare än med ett konventionellt maskinlag. Lundgrens avverkar i huvudsak på Sveaskogs leverantörers mark, men har även uppdrag i Sveaskogs ekoparker.

– Vi strävar efter att ha rätt maskin på rätt plats och Lars-Olov och Daniels avverkningsgrupp utgör ett komplement till våra konventionella grupper och passar bra till speciella uppdrag och mindre gallringar, säger Linnéa Carlsson teknikspecialist Sveaskog.

 Det är en gnistrande fin dag med svag sol och en temperatur under minus 20 grader, men det är inget som bekymrar Palt, Vilmer och Dacke.
Det är en gnistrande fin dag med svag sol och en temperatur under minus 20 grader, men det är inget som bekymrar Palt, Vilmer och Dacke. FOTO: Gunnar Andersson

Jörgen Lindqvist är virkesköpare på Sveaskog i Piteå. Han menar att många privata skogsägare är beredda att ta den större kostnaden det innebär att skota med hästar.

– I det här objektet vi är på nu frågade markägaren specifikt efter Daniel och Lars-Olof. Att vi kan erbjuda skogsägare ett småskaligt alternativ att sköta skogen tilltalar många, säger han.

LÄS ÄVEN: Mer om Lundgrens Skogsvård

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen