Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 december 2013

Skogforsk storsatsar på nya tekniksprång

Skogforsk storsatsar för att ta nya tekniksprång i skogsbruket. Cirka 50 miljoner kronor plöjs ner i olika forskningsprojekt under fyra år. – Vi ska öka innovationstakten, säger Rolf Björheden på Skogforsk.

FOTO: Rolf Segerstedt

Satsningen kan jämföras med Skogforsks totala årsbudget som enligt Rolf Björheden ligger på cirka 150 miljoner.

– Det här är en jättegrej. Pengarna vi satsar är eget, fonderat kapital, säger Rolf Björheden, som är programchef för teknik och virke på Skogforsk.

Enligt Magnus Thor, forskningschef på Skogforsk, fattas det formella beslutet först på måndag då styrelsen sammanträder.

– Men allt talar för att det här klubbas igenom, säger Magnus Thor.

I en förlängning ska forskningsresultaten bidra till sänkta kostnader i skogsbruket. Och det är ytterst välkommet i en näring där lönsamhet faller.

Som Skogsland tidigare har rapporterat minskade vinsterna från avverkningar med 12 procent mellan 2011 och 2012, enligt Statistik från Skogsstyrelsen. Bakom utvecklingen ligger högre kostnader och lägre virkespriser. Alla i branschen är överens om att nya tekniksprång måste till för att vända utvecklingen.

– Dagens skogsteknik kan liknas vid en trasa som vi har vridit den sista droppen ur. Nu behöver vi nya system som kan bli implementerbara inom en rimlig framtid. Vi förväntar oss inga jättekliv, men kan vi öka produktiviteten med några procent så skulle det betyda väldigt mycket, säger Jan Åhlund, skogsbrukschef på Holmen Skog.

Enligt Magnus Thor, Skogforsk, läggs stort fokus på produktivitetshöjning och markskoning. Det innebär, i grova drag, att drygt 50 procent av pengarna ska användas till skogsmaskinteknik, 25 procent till olika beslutsstöd i avverkningar och 20 procent till markberedning och plantering.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen