Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 juli 2019

Skogforsk satsar på fossilfritt och förarlöst

Skogforsk har inlett ett projekt för att öka takten på skogssektorns omställning till fossilfria transporter. Framför allt ska man fokusera på förarlösa och eldrivna fordon, samt alternativa bränslen.

 Skogforsk och Stockholm Environment Institute (SEI) samarbetar bland annat med Einride, som utvecklat en eldriven och självkörande timmerbil.
Skogforsk och Stockholm Environment Institute (SEI) samarbetar bland annat med Einride, som utvecklat en eldriven och självkörande timmerbil. FOTO: Einride

Skogforsk och Stockholm Environment Institute (SEI) ska leda ett nytt projekt för att utveckla fossilfria transporter. Skogsindustrierna är också med och delfinansierar projektet, som siktar in sig på de mest innovativa, alternativa lösningarna för att nå fossilfria transporter som kan minska koldioxidutsläppen från skogsindustrins transporter.

Hållbart och förarlöst

Bland annat samarbetar man med företaget Einride, som utvecklar en hållbar transportlösning, baserat på självkörande, eldrivna lastbilar. Dessutom ska man undersöka biobaserade bränslen och systemutveckling, tillsammans med koldioxidutsläpp, kostnadseffektivitet och leveranssäkerhet.

Projektet, som startar under sensommaren och avslutas i juni 2021, är ett delprojekt inom Triple F (Fossil Free Freight) som finansieras av Trafikverket.

LÄS MER: Södra lovar fossilfria transporterLÄS MER: Mer pengar till skogens utveckling

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen