Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 augusti

Skogens framtid avgörande för klimatet

Människan kan ha satt igång domino-mekanismer i klimatreglerande processer vars effekter märktes under torkan och värmen under sommaren. På sikt kan en utveckling där delar av jorden blir obeboelig vara svår att stoppa, säger forskaren Johan Rockström.

Enligt en ny studie från Stockholms universitet kan en uppvärmning på endast två grader, enligt Paris-avtalet, leda till att jorden på sikt blir obeboelig. Även om koldioxidutsläppen begränsas till villkoren i Paris-avtalet så finns en risk att temperaturhöjningen sätter igång flera system som i sin tur tippar över i ett tillstånd som forskarna kallar ”Hothouse Earth”. Det innebär en temperaturförändring på uppemot 4-5 grader och havsnivåer på mellan 10 och 60 meter ovanför dagens.

Kan bli ”fientliga”

Flera forskare, däribland processor Johan Rockström, har publicerat en studie som visar att även om Paris-avtalet följs finns risk för ett sådant scenario. I studien diskuteras tio processer som tillsammans kan orsaka dramatisk förändring om vissa gränser överskrids. Från att ha haft en vänligt sinnad, motverkande effekt på klimatförändringen, blir processerna ”fientligt inställda” genom att de inte längre motverkar utan börja driva på en temperaturökning.

Dominoeffekter uppstår

Sådana mekanismer där det kan uppstå tippnings- eller dominoeffekter är att permafrost på vissa håll försvinner, metanlagring, koldioxidsänkor, bakteriernas andningsprocesser i världshaven, Amazon-skogens skövling, tillbakagång av vissa skogar, minskning av snötäcket på norra halvklotet, samt en minskning av isarna i Arktis, Antarktis hav och polarområden. Där kan dominoeffekter uppstå, säger Johan Rockström, tidigare chef för Stockholms Resilience Center och numera en av två chefer för Potsdam Institute for Climate Impact Research.

– Det kan bli mycket svårt, eller omöjligt, att stoppa hela raden av dominobrickor att välta. Då kan delar av jorden bli obeboelig om “Hothouse Earth” blir verklighet, säger han i en skriftlig kommentar.

Flera åtgärder diskuteras

Idag vet vi inte om temperaturen kan ”parkeras” på en höjning av två grader, eller om den fortsätter att öka. I rapporten diskuteras flera nödvändiga åtgärder för att minska växthuseffekten, däribland att minska koldioxidutsläpp och att lagra koldioxid, samt förbättrad skogs-, jordbruks- och jordhantering, men också olika tekniker för att lagra koldioxid i jorden.

Låsningar i vädret

En möjlig effekt av uppvärmningen är att jetströmmarna i atmosfären tappar kraft, vilket kan leda till låsningar i vädret, exempelvis i form av värmeböljor. Detta skulle kunna förklara den långvariga och torkan värmen i sommar.

– 2018 års sommar är ett tecken på att detta börjat ske. Jetströmmen blir allt ryckigare, säger Johan Rockström, till SVT Nyheter.

Skogen mest oroande

Mest oroande, säger han, är förändringarna i skogen, framför allt ur ett globalt perspektiv.

– Skogarna är nummer ett tycker jag. Att upprätthålla de tre återstående regnskogarna; Amazonas, Kongo och Indonesien, samt våra boreala skogar på norra halvklotet är otroligt viktigt. Vi ser så mycket tryck på dem, som avskogning, sjukdomar och bränder.

Här finns rapporten Trajectories of the Earth System in the Anthropocene (PNAS.org)

LÄS OCKSÅ: Rockström hyllar det svenska lantbruket

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen