Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 juni 2018

Skogens fåglar har fått en egen bok

Cirka 80 procent av jordens fåglar är kopplade till skog och påverkas av bland annat skogsbruket och klimatförändringar. Nu har de senaste vetenskapsnyheterna om skogens fåglar samlats i en kunskapstjock bok.

 Grzegorz Mikusiński med den nya fågelboken.
Grzegorz Mikusiński med den nya fågelboken. FOTO: Anna Lundmark, SLU

Boken Ecology and Conservation of Forest Birds är en genomgång av skogsfåglar på norra halvklotet med betoning på Europa. Hur fåglarna är anpassade till ett liv i skogen och hur de påverkas av förändringar i livsmiljön. Författare är forskare från många länder och den har sammanställts av Grzegorz Mikusiński och Jean-Michel Roberge, SLU, samt engelsmannen Robert Fuller. Boken är utgiven av Cambridge University Press och kostar drygt 400 kronor.

”Ingen mörk bok – snarast upplysande”

Den som tänker sig en vanlig fågelbok riskerar att bli besviken, men den som ger sig tid att läsa de vetenskapliga artiklar som samlats i boken har mycket att hämta på de 550 sidorna.

Här kan man på många ställen läsa om den kanske hetaste fågeln i den svenska skogen just nu, lavskrikan.

Den är ett utmärkt exempel på en art som är specialiserad till gammal och ganska tät skog och därför riskerar att minska på grund av skogsbruksåtgärder, liksom att även bli trängd av klimatförändringar. Andra arter som är mer generalister klarar sig bättre.

– Det är komplext. Vissa fåglar går det bra för, andra har problem. Men jag tycker inte att det är en mörk bok, snarast upplysande, säger Grzegorz Mikusiński.

Bred målgrupp

Redaktörerna har haft som mål att boken ska vara skriven så att alla som är intresserade av ekologi och skogens fåglar kan ha nytta och nöje av den. Målgrupperna är SLU-studenter, liksom andra forskare, personal på länsstyrelser och Skogsstyrelsen, ekologer inom skogsbruket samt fågelskådare.

Läs mer om

Till toppen