Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 29 juli 2019

”Skogen fungerar som en dammsugare”

Svensk skog skulle kunna fånga upp hela 50 procent mer koldioxid. Det som krävs är att alla skogsägare i framtiden även blir stolta skogsbrukare, menar Tomas Lundmark, professor vid SLU.

 Tomas Lundmark, professor vid institutionen för skogsskötsel vid SLU.
Tomas Lundmark, professor vid institutionen för skogsskötsel vid SLU. FOTO: Julio Gonzalez

Det finns två olika perspektiv på hur skogen kan göra mest nytta för klimatet. Det ena går ut på att låta skogen stå, medan det andra fokuserar på att bruka skogen mer aktivt. Men enligt professorn Tomas Lundmark är det ingen tvekan om att ett mer aktivt brukande av skogen är det bästa för Sveriges del.

– En brukad skog gör nytta på två sätt. Dels tar den in och lagrar koldioxid, men den kan även vara en kugge i ett cirkulärt kolsystem. Ett system där man använder och återanvänder samma kolatomer på nytt, säger Tomas Lundmark, professor vid Institutionen för skogsskötsel vid SLU.

Skogen suger upp koldioxid ur atmosfären

Han förklarar att skogen fungerar precis som en dammsugare som suger upp koldioxid ur atmosfären, när påsen är full så slutar dammsugaren fungera om man inte byter ut påsen. 

– I en aktivt brukad skog byter man ut påsen när den är full och sätter in en ny påse, det vill säga när skogen vuxit klart så skördar man och sätter ut nya plantor. Tillväxt i skogen är som suget i dammsugaren och därför är det så enkelt att ju mer det växer desto större blir klimatnyttan, säger Tomas Lundmark.

Tillväxt är det samma som större klimatnytta 

Enligt honom krävs det inga konstigheter för att skogen ska ta upp mer koldioxid. 

– Alla skogsägare som vill göra klimatnytta ska fråga sig hur de kan öka tillväxten på sin fastighet och vad som skulle göra störst skillnad i just deras skog. Om alla skulle sköta skogen som de bästa skogsägarna skulle tillväxten och därmed även koldioxidupptaget öka med 50 procent.

 Enligt professor Tomas Lundmark gör ett aktivt brukande av skogen mest nytta för klimatet.
Enligt professor Tomas Lundmark gör ett aktivt brukande av skogen mest nytta för klimatet. FOTO: Mostphotos

Flera hinder på vägen

Tomas Lundmark menar att Sverige i dag har för många skogsägare som inte känner någon stolthet i att äga en välskött skog. Något som till viss del är medias fel. 

– Jag tror att det beror på att media idag domineras av debatten om att den biologiska mångfalden håller på att gå åt helvete. Därför är det många som är kritiska mot brukandet av skogen. 

Ett annat problem enligt Tomas Lundmark är att många skogsägare har ett kortsiktigt perspektiv och därmed bara ser återplantering som ett tvång snarare än en investering för framtiden.

– Vi skulle behöva återskapa den gamla skogsbrukarkulturen där man kände stolthet över en bra skog och inte bara såg återbeskogning som en kostnad. Målet borde vara att skogen ska vara i bättre skick om 100 år än vad den var när du själv tog över den.  

Gödsel viktigast för att skogen ska absorbera mer

Tomas Lundmarks bästa tips till dig som vill att din skog ska göra så stor klimatnytta som möjligt är att satsa på att gödsla skogen och vara noggrann i samband med nyplanteringar.

– Om skogsägare tänker som jordbrukare så fattar de att det viktigaste är att grödan får en bra start. Lägg ner själen i att markbehandlingen blir den absolut bästa och köp bra plantor som du engagerar dig i så att de växer, säger Tomas Lundmark.  

Läs mer: Island planterar tillbaka sin skogLäs mer: Finland sätter tuffare klimatmål med hjälp av skogen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen