Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 23 januari

Skog kunde ha räddats från branden

En miss i kommunikationen vid sommarens brand i Enskogen gjorde att inga brandmän skickades ut det första dygnet – trots larm till SOS Alarm.

 Skog kunde ha räddats, men en miss i kommunikationen försenade släckningsinsatsen med ett dygn.
Skog kunde ha räddats, men en miss i kommunikationen försenade släckningsinsatsen med ett dygn. FOTO: IBL Bildbyrå

I somras brann 300 skogsbränder i Sverige. Den största av dem var skogsbranden i Enskogen i Ljusdals kommun. Men en stor del av den nedbrunna skogen hade kunnat räddas, visar Uppdrag gransknings genomgång.

”Liten brand då”

SVT skriver att dagen innan brandmän sattes in den 16 juli upptäcktes branden av en helikopter inhyrd av räddningstjänsten.

– Det var ju en väldigt liten brand då. Den var väl inte mer än kanske 10-15 meter i diameter, som en rund ring som brann ute på en myr, berättar helikopterföraren, som inte vill medverka med namn, för Uppdrag granskning.

Ringde räddningsledare

Helikopterföraren släppte vatten på branden men var sedan tvungen att prioritera en större brand i närheten. Han ringde dock direkt till räddningsledaren och rapporterade in den nya brandhärden i Enskogen.

Ringde in larmet

Enligt räddningstjänsten fick de aldrig informationen och skickade således ingen personal. Men i SVT:s granskning framkommer det att SOS Alarm faktiskt larmats om branden redan under söndagen.

– Jag berättade vart vi var och hur vi såg röken rakt över älven. Det har jag ju på film, säger mannen som ringde in larmet till Uppdrag granskning.

Bedömde branden som känd

På SOS Alarm säger man först att man inte kan hitta något larm – men bekräftar senare larmet. Man bedömde att branden redan var känd och larmet gick aldrig vidare till räddningstjänsten.

– Tittar man på det i efterhand, så är det ju klart att någonstans har vi gjort en felbedömning, säger Björn Skoglund på SOS Alarm.

När insatsen kom igång, ett dygn försenat, spred sig branden okontrollerat.

För lite personal

Uppdrag granskning har även gjort en undersökning bland drygt 600 brandmän och brandbefäl från de tio län, från mellersta Sverige och uppåt, där de flesta bränderna rasade. Av dem svarade nästa fyra av tio brandmän, 38 procent, att de hade för lite personal.

Resursbrist påverkade spridning

I de nordligaste skogslänen var siffran än högre: 52 procent uppger att de hade för lite personal i Västerbotten, och i Norrbotten – som inte fick samma hjälp utifrån – är siffran 66 procent.

Varannan brandman menar att brist på resurser påverkade spridningen av skogsbränderna.

Reportaget Skogen brinner sänds onsdag 23 januari på SVT.

Läs mer: Skogsägare: Jag får börja om från nollBjörn förlorade kampen mot brandenEnskogens markägare vädjar om ny mark

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen