Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 23 juli 2018

Skog för nästan en miljard förstörd

Bränder (TT)

Skog värd över 900 miljoner kronor har förstörts i bränderna som härjar i Sverige.

Samtidigt stiger temperaturerna, och risken för nya skogsbränder ökar till extrema nivåer även i landets södra delar.

 Britta Ramberg, operativ chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under måndagens presskonferens
Bild 1/2 Britta Ramberg, operativ chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under måndagens presskonferens FOTO: Hossein Salmazadeh/TT
Bild 2/2 FOTO: JERREVÅNG STEFAN+/ Aftonbladet / IBL Bildbyrå

– Det vi ser framöver är att riskerna även når extrema nivåer för Mälardalen och södra Sverige, säger Britta Ramberg, operativ chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

För närvarande rasar 22 svårare bränder runtom i landet. Fyra av dem, bland annat den i Ljusdals kommun, berör mycket stora ytor och där är extra svårt att säga när bränderna kan tänkas vara släckta.

– Det är svårt att göra en prognos där, det tar tid helt enkelt. Det är därför man prioriterar att begränsa spridningen och skadeverkningarna. Skogsbränder av den här typen är oförutsägbara, de kan ta ny fart och börja sprida sig på nytt, säger Britta Ramberg.

Skogsstyrelsen beräknar att sammanlagt cirka 2,6 miljoner skogskubikmeter gått upp i rök. Det motsvarar ett värde på drygt 900 miljoner kronor.

Mer hjälp utifrån

Sverige har tagit emot hjälp från flera EU-länder och i dagarna anländer ytterligare utländska resurser.

– Vi har tackat ja till brandbekämpningsplan från Portugal, som kommer hit inom de närmsta dagarna, säger Britta Ramberg.

På måndagen beslöts också att de danska brandmän som deltar i insatserna blir kvar ytterligare två veckor, till den 5 augusti.

I samråd med länsstyrelsen har Ljusdals kommun beslutat att länsstyrelsen ska ta över ansvaret för den kommunala räddningstjänsten, berättar Per Bill, landshövding i Gävleborgs län vid en pressträff. Det här är andra gången detta sker; 2014 övertog länsstyrelsen i Västmanland ansvaret för räddningstjänsten där.

Robert Strid, räddningsledare i Ljusdal, konstaterar att branden spritts på vissa håll.

– Enskogen är mest kritiskt. Även Ängra har haft punktbränder som man har bekämpat från luften och med markpersonal, säger han.

Lugnare i Dalarna

I Dalarna har natten inneburit ett något lugnare läge än tidigare.

– Vi har rätt få öppna brandhärdar och enstaka pyrande bränder. I dag kommer två av brandplanen hit, ett på förmiddagen och två på eftermiddagen. Dessutom kommer vi att få hjälp av sju helikoptrar, två av dem kommer in från Norge, säger Emma Jidemyr vid Dalarnas räddningstjänst.

Under måndagen är brandflygen fortsatt verksamma i Ljusdalsområdet. Dessutom kommer plan att skickas till Dalarna och branden i Trängslet.

På söndagskvällen kom 44 brandbilar och 139 brandmän från Polen fram till Sveg i Jämtlands län. Den polska enheten, har mötts av hejarop längs de svenska vägarna, kommer att stanna i har en vecka till att börja med.

Försvarsminister Peter Hultqvist utesluter inte att försvaret utökar sin del av brandinsatsen.

– Försvarsmakten följer detta hela tiden och responderar på de förfrågningar man får. Vi får se hur det utvecklar sig, säger han till TT.

Fakta: Brandgator

Brandgator innebär att skog på en yta kapas ned och marken blöts ned ordentligt för att stoppa elden. Det går också att använda vägar och andra kala ytor som brandgator.

Moteld innebär att en yta bränns ned under kontrollerade former för att branden inte ska kunna sprida sig bortom en brandgata.

LÄS MER: Hög risk för nya bränder i södra SverigeLÄS OCKSÅ: Här ställer lantbrukarna upp för att stoppa bränderna

Relaterade artiklar

Till toppen