Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 april 2019

Fler anmälde avverkning efter borrar och stormar

Trenden med ökade anmälningar fortsätter visar ny statistik från Skogsstyrelsen. Ökningen beror på de stora angreppen av granbarkborre och effekterna av de svåra stormarna i januari.

 Ny statistik från Skogsstyrelsen visar att angreppen av granbarkborrar och januaristormarna gav fler avverkningsanmälningar. De ökade med 16 procent i mars jämfört med motsvarande månad 2018.
Ny statistik från Skogsstyrelsen visar att angreppen av granbarkborrar och januaristormarna gav fler avverkningsanmälningar. De ökade med 16 procent i mars jämfört med motsvarande månad 2018. FOTO: Istock

Den areal som skogsägare anmälde för avverkning ökade med 16 procent i mars jämfört med motsvarande månad 2018.

Svealand värst drabbat

Enligt Skogsstyrelsens statistik uppgår den totala anmälda arealen i landet till drygt 18 000 hektar. Ökningen beror delvis på utbredningen av granbarkborre i stora delar av Götaland och Svealand. Dessutom påverkar januaristormarna Alfrida och Jan statistiken, då skogsägare nu gör anmälningar för att kunna ta hand om den skog som drabbats.

Minskning i Jämtland

Mest ökning var det i Svealand, där den anmälda arealen steg med 74 procent – den högsta noteringen för mars månad i Svealand sedan 2007. Även Stockholms län, Kalmar och Värmland har haft den högsta noteringen för perioden sedan 2007. Däremot minskade den anmälda arealen i Jämtlands län med 41 procent.

Stormarna stora bovar

Ökningen i Stockholm, Uppsala, Södermanland och Västmanlands län beror sannolikt på stormen Alfrida, medan det i Västerbotten delvis beror på stormen Jan.

LÄS MER: Fruktar 3 miljoner kubikmeter skadad skogLÄS MER: Skador av barkborre kan vara större än befaratLÄS MER: Stormar ger ökning av avverkningsanmälningar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen