Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 29 september 2018

Ska de gamla skogsavdragen återläggas?

Fråga: Jag har sålt en skogsfastighet och har därför en fråga om skogsavdrag. Jag fick fastigheten i gåva av min pappa 1995 och har inte gjort några skogsavdrag under min innehavstid. Men jag är osäker på om min pappa gjorde det och om jag i så fall behöver återlägga hans skogsavdrag. Vad gäller?

 Vibeke Alstad svarar på frågor.
Vibeke Alstad svarar på frågor. FOTO: Rolf Segerstedt/LRF Konsult

Expertens svar: Eftersom du tog över fastigheten genom en gåva, som är ett så kallat benefikt fång, så gäller kontinuitetsprincipen. Samma sak gäller vid arv som också är ett benefikt fång.

Kontinuitetsprincipen innebär att förvärvaren (gåvotagaren) dels tar över den tidigare ägarens (givarens) anskaffningsvärde och dels anses ha gjort skogsavdrag med samma belopp som den tidigare ägaren.

Så även om du inte har gjort några skogsavdrag under den tid du ägt fastigheten så anses du ha gjort de eventuella skogsavdrag som din pappa gjorde under tiden han ägde fastigheten. Vid en försäljning ska dessa återläggas. Om du är osäker på vilka skogsavdrag som har gjorts kan du be Skatteverket att skicka ett utdrag.

Vibeke Alstad, skogsekonom och jägmästare

LRF Konsult

Relaterade artiklar

Till toppen