Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 juli

Sjunkande resultat för Setra

Osäkra marknadsförhållanden sänker resultatet för träindustriföretaget Setra. För första halvåret 2019 är rörelseresultatet nästan halverat jämfört med samma period i fjol.

 Setra redovisar sjunkande resultat för första halvåret 2019.
Setra redovisar sjunkande resultat för första halvåret 2019. FOTO: Mats P. Ostelius

Setra redovisar för det första halvåret 2019 ett rörelseresultat på 117 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 233 miljoner kronor för samma period i fjol.

– Vi redovisar för första halvåret ett rörelseresultat exklusive engångsposter på 135 miljoner kronor, vilket är 98 miljoner kronor sämre än föregående år. Resultatförsämringen är framförallt hänförlig till lägre försäljningspriser i kombination med högre timmerpris. Engångskostnader uppgående till 18 miljoner kronor är kopplat till att vi i mitten av maj sålde vår förädlingsverksamhet i Skutskär till Valbo Trä för att fokusera på segmenten bygg och konstruktion, säger Anders Nordmark, tillförordnad VD i Setra i ett pressmeddelande.

Svagt andra kvartal

Nettoomsättningen uppgick till 2 383 miljoner kronor vilket är en liten ökning jämfört med första halvåret 2018 när nettoomsättningen var 2 359 miljoner kronor. Rörelseresultatet för andra kvartalet sjönk till 35 miljoner kronor, vilket ska jämföras med 141 miljoner för samma period 2018 medan nettoomsättningen ökade till 1 255 miljoner kronor från 1 229 miljoner kronor för samma period i fjol.

Stor osäkerhet

Setra menar att marknadsförhållandena gradvis har blivit mer utmanande sedan sista kvartalet av 2018 och hävdar att god timmertillgång, framförallt på grantimmer både i Skandinavien och Centrala Europa, i kombination med något svagare tillväxttakt, sätter press på priserna på den europeiska marknaden. Samtidigt menar Setra att prisnedgången till viss del har kompenserats av valutautvecklingen under första halvåret.

”Det råder generellt stor osäkerhet kring marknadsutvecklingen för det kommande halvåret”, skriver Setra i sin analys.

LÄS MER: Hon blir ny VD för Setra

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen