Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 oktober 2018

Självföryngringen på historiskt låg nivå

Planteringar blir den allt mer dominerande föryngringsmetoden och självföryngringen ligger nu på historiskt låg nivå. Det visar Skogsstyrelsens senaste uppföljning av skogsföryngringen i Sverige.

FOTO: Michael Ekstrand, Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsens årliga inventering visar att plantering blir en allt mer dominerande metod. Från att ha legat kring 60 procent i början av 2000-talet har planteringsandelen ökat och når i den senaste skattningen 84 procent. Andelen naturlig föryngring har sjunkit till 11 procent, vilket är rekordlågt.

Vill ha variation

Utöver kravet på skogsägaren att det ska finnas tillräckligt med plantor i föryngringarna, strävar Skogsstyrelsen efter att få en större variation i skogsbruket för att minimera skaderiskerna, förstärka upplevelsevärdena och öka den biologiska mångfalden. Därför menar man att ett sätt att skapa variation är att variera föryngringsmetoderna.

– När plantering dominerar så stort finns en risk att variationen blir lidande. Därför är det viktigt att skogsägarna nu kompenserar för det här när man väljer hur man röjer i skogen och till exempel lämnar kvar lövträd, säger Jonas Bergqvist, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen.

Lite löv

Enligt inventeringen domineras planteringarna av tall och gran där båda trädslagen är ungefär lika vanliga. Björk står för 14 procent. Contortatall, lärk, ädellöv och övriga löv förekommer i mycket liten omfattning och det finns ingenting i uppföljningen som visar att de trädslagen ökar.

Nytt rekord

Men även om självföryngringen når historiskt låga nivåer visar inventeringen att skogsbruket totalt sett återigen slår rekord i att få upp ny skog efter avverkning. Efter att ha legat på runt 80 procent godkända föryngringar under tio år, har det skett tydliga förbättringar de senaste åren. I år nås en ny toppnivå där 91 procent av den inventerade arealen uppfyllde Skogsvårdslagens krav på bland annat antalet huvudplantor.

– Den positiva trenden med godkända föryngringar håller i sig. Det innebär att det finns tillräckligt med plantor för att skogarna ska producera mycket virke, något som behövs för att skogsindustrin ska kunna utvecklas och för att framställa bioenergi, säger Jonas Bergqvist.

Götaland bäst

Förbättringarna märks i hela landet men skiljer sig något åt mellan landsdelarna. Bäst resultat uppvisar Götaland med 94 procent godkända föryngringar. Därefter följer Svealand med 93 procent, Norra Norrland med 92 procent och Södra Norrland på 86 procent. Enligt Skogsstyrelsen har sommarens torka gjort att plantor dött på många håll men det har inte påverkat statistiken eftersom inventeringen gjordes i plantskog som föryngrades för flera år sedan.

LÄS MER: ”Pendeln har svängt något, men skogsbruket är för stereotypt”

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen