Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 september 2017

Sista stockarna körs från brandområdet

Den sista lastbilen med brandskadade stockar har nu körts ut från uppsamlingsplatsen. Nu spirar den nya skogen i brandområdet.

 Sista virket forslas ut från brandområdet.
Sista virket forslas ut från brandområdet.

Med tre år sedan den stora skogsbranden i Västmanland har nu den sista lasten med brandskadat virke körts ut från Mellanskogs uppsamlingsplats.

– Nu har vi skickat Mellanskogs sista lastbil och stänger ett tungt kapitel i Västmanlands historia. På brandområdet växer nu gröna plantor och ny skog är på väg, det känns hoppingivande, säger Niklas Fogdestam, virkesområdeschef för Mellanskog i Västmanland i ett pressmeddelande.

Stor mängd virke

Området som brann var drygt 13 500 hektar och det virke som Mellanskog har hanterat motsvarar 3 500 fullastade lastbilar eller ett 60 kilometer långt godståg med virke.

Det virke som har hanterats har i huvudsak blivit energi och sågtimmer, och delar av det har exporterats.

Nya plantor växer

Det bästa virket kördes ut först.

– Det som blev timmer det körde vi ut inom ett år efter branden. Det var klart till sommaren 2015, men bränsleveden är inte lika känslig för kvaliteten så den har kunnat ligga längre, säger Niklas Fogdestam till P4 Västmanland.

Nu har Mellanskog planterat två och en halv miljoner plantor som nu växer och bildar ny skog på brandområdet.

Läs mer: Rättegång om skogsbranden i Västmanland inreddTre år efter den stora branden: Små angrepp av skadegörare på nya skogenVästmanlandsbrandens orsak fortfarande oklar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen