Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 14 augusti 2018

Sista brandhjälpen flyger hem

Under tisdagen återvänder de tre kvarvarande tyska brandbekämpningshelikoptrarna, som har varit stationerade i Växjö, hem.

 En förbättrad situation gör att brandrisken minskar och därför kan nu den sista kvarvarande brandhjälpen flyga hem till Tyskland.
En förbättrad situation gör att brandrisken minskar och därför kan nu den sista kvarvarande brandhjälpen flyga hem till Tyskland. FOTO: Mats Andersson/TT

Det betyder även att de sista internationella brandstyrkorna packar ihop för hemfärd, eftersom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, nu bedömer att risken för fortsatta skogsbränder har minskat avsevärt, rapporterar Ekot.

– Vi har en betydligt förbättrad situation. Vi har fått lite regn, det är svalare temperaturer och då minskar brandrisken och också spridningsrisken, säger Maria Bergstrand på MSB.

Nio länder hjälpte

Under sommarens landsomfattande skogsbränder kallades hjälp in från nio länder, med omkring 450 utländska brandmän, 80 markfordon och ett 30-tal flyg och helikoptrar. MSB fortsätter dock att hålla kontakten med EU och Norge om brandsituationen i landet skulle förvärras igen.

– Vi har en kontinuerlig kontakt med EU:s civilskyddsmekanism. Det finns också helikoptrar i Oslo som vi kan ta hjälp av vid behov, säger Bergstrand.

LÄS OCKSÅ: EU vill stärka insatserna mot skogsbränder

Relaterade artiklar

Till toppen