Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 november 2018

Simulering visar riskerna för stormskador

Nu finns ett nytt verktyg för att bedöma en skogs stormkänslighet. Där kan man beräkna riskerna för framtida stormfällningar och hur man ska sköta sin skog för att minska riskerna.

 Nu finns ett nytt verktyg för att bedöma en skogs stormkänslighet.
Nu finns ett nytt verktyg för att bedöma en skogs stormkänslighet. FOTO: Hans Runesson

Sverige har drabbats av många stormar genom åren, som exempelvis Gudrun, Per och Ivar. Stormarnas konsekvenser för skogsägarna har ökat intresse för hur man kan sköta skogen långsiktigt för att minska riskerna vid framtida stormar. Nu har en forskargrupp vid Sveriges lantbruksuniversitet har utvecklat en metodik som dels kan beräkna riskerna för framtida stormfällningar och dels föreslå hur man ska sköta skogen för att minska riskerna för stormfällningar.

Alternativa åtgärder

Simuleringsmodellen är framtagen i projektet ”Riskhantering i skoglig planering” som har drivits av SLU i Umeå. Det forskarna har gjort är att tillföra en ny stormskadesimulering till datorprogrammet Heureka PlanVis som kan ta fram alternativ för skogsbruksåtgärder utifrån en stor mängd faktorer som exempelvis tillväxt, kostnader och virkespriser. Simuleringsmodellen tar bland annat hänsyn till de enskilda trädens egenskaper, trädets vindexponering i beståndet och beståndets exponering i landskapet.

Stormsäkert skogsbruk

Till Skogssällskapet säger projektledaren Per-Erik Wikberg på SLU att resultaten från fallstudier visar att simuleringen gör det möjligt för skogs­ägaren att på ett bättre sätt än tidigare planera för ett mer stormsäkert skogsbruk. Han menar också att det för den enskilde skogsägaren kan vara en stor fördel att se hur stora stormeffekter man bör kalkylera med och sätta dem i relation till kostnaderna för förebyggande insatser.

Planeringsverktyget PlanVis med stormskademodellen är ännu inte tillgänglig för alla användare.

LÄS MER: Skogsförsäkringar räddningsplankan för många skogsägare

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen