Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 april 2017

SCA renodlar skogsdelen i bolaget

Det blir så att SCA delar upp företaget i en hygiendel och en skogsdel. Skogsbolaget får sitt huvudkontor i Sundsvall medan hygiendelen blir kvar i Stockholm.

Ulf Larsson blir vd för SCA:s skogsindustribolag.
Ulf Larsson blir vd för SCA:s skogsindustribolag. FOTO: Torbjörn Esping

SCA beslutade på sin bolagsstämma igår som väntat att koncernen ska delas upp i två bolag. Styrelsens förslag, som presenterades i somras, var att nuvarande SCA skulle delas upp i en hygiendel och en skogsdel.

– Efter en noggrann analys har vi kommit fram till att en uppdelning av SCA i två noterade bolag är det bästa sättet att fortsätta skapa aktieägarvärde, kundnytta och ytterligare utvecklingsmöjligheter, sa Magnus Groth, vd och koncernchef för SCA, i ett pressmeddelande då.

Skogsdelen 14 procent

Hygienverksamheten svarade 2016 för 86 procent av koncernens omsättning och skogsindustriverksamheten för cirka 14 procent.

Ulf Larsson blir vd för skogsbolaget, som ska fortsätta heta SCA, och inkludera den skogsindustriella verksamheten och all skogsmark som ägs av koncernen i dag. Det är 2,6 miljoner hektar skog i norra Sverige, vilket är det största privata skogsinnehavet i Europa.

Delas under 2017

Hygienverksamheten kommer att ingå i det nya bolaget Essity och där blir huvudbolagets nuvarande vd, Magnus Groth, vd och koncernchef. 

– Vi ser fram emot en spännande framtid för våra två starka noterade bolag, säger Magnus Groth i ett pressmeddelande.

Exakt tidpunkt för delningen av koncernen är inte klart, men det kommer att ske under 2017.

Tillbaka till Sundsvall

Vad som är klart är att kontoret för hygiendelen ska stanna kvar i Stockholm och skogsbolaget flyttar sitt huvudkontor tillbaka till Sundsvall, där det låg för 25 år sedan

Relaterade artiklar

Till toppen