Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 25 november 2019

Satsning ska minska utsläpp med över 90 procent

Kilåmons plantskola i Sollefteå satsar på minskade utsläpp genom att byta ut gammal uppvärmning.

"Vår ambition är att vara ledande och ett föredöme inom hållbart företagande", säger företagets platschef Peter Boman.

 Nya pelletssilos är på plats och pannorna förväntas vara färdiginstallerade innan november är slut.
Nya pelletssilos är på plats och pannorna förväntas vara färdiginstallerade innan november är slut. FOTO: Kilåmons Plantskola

Tolv nya pelletspannor ska ta över efter de tidigare oljepannorna. Det är en investering på cirka nio miljoner kronor som kommer att sänka produktionens fossila koldioxidutsläpp med över 90 procent.

Plantskolan producerar årligen 45 miljoner skogsplantor och är en del av Svenska skogsplantor. Uppvärmningen sköts idag med en kombination av flisbrännare och oljepannor. Med den nya satsningen går man över helt på förnybart bränsle.

Stor skillnad

”Av miljöskäl byter vi nu ut de gamla oljepannorna och ersätter dem med biobränslepannor. Vår ambition är att vara ledande och ett föredöme inom hållbart företagande och därför satsar vi på en hållbar plantproduktion med en förnyelsebar restprodukt i form av träpellets”, skriver Peter Boman, platschef vid Kilåmons plantskola i ett pressmeddelande.

Installationen förväntas vara färdiginstallerade innan månadsskiftet.

”Uppvärmningen av växthusen är det mest energikrävande i plantverksamheten och genom den hållbara uppvärmningen reduceras det fossila koldioxidutsläppet med hela 93 procent, motsvarande cirka 600 ton koldioxid per år”, säger Niclas Noord, teknisk chef på Svenska Skogsplantor i en kommentar till förändringarna.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen