Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 25 april 2019

Sänkt vinst för Stora Enso

Ökad försäljning men sänkt rörelseresultat. Det redovisar Stora Enso i delårsrapporten för årets första kvartal.

 Karl Henrik Sundström, VD och koncernchef för Stora Enso.
Karl Henrik Sundström, VD och koncernchef för Stora Enso. FOTO: Stora Enso

Skogskoncernen Stora Enso ökar sin omsättning med 2,2 procent till 2635 miljoner euro det första kvartalet 2019, vilket ska jämföras med 2579 miljoner euro för samma period 2018. Det är nionde kvartalet i rad med ökning och den högsta siffran för ett förstakvartal sedan 2013. Enligt rapporten berodde försäljningsökningen främst på högre priser i alla divisioner och förbättrad produktmix trots lägre volymer.

Sänkt rörelseresultat

Men det operativa rörelseresultatet för årets första kvartal har däremot sjunkit med 12,3 procent till 324 miljoner euro, jämfört med 369 miljoner euro för kvartal ett 2018.

”Vi har haft en lovande start på året och det är positivt att programmet för att upprätthålla vår vinstnivå redan bidrar till vår utveckling. Med tanke på den potentiella försvagningen av marknaden är vi övertygade om att aktiveringen av programmet ligger helt rätt i tiden. I första kvartalet 2019 har vi fokuserat på balansen mellan värdeskapande och lönsamhet. Det har gett resultat. Omsättningen fortsätter att öka och lönsamheten ligger på en bra nivå.” skriver Stora Ensos VD och koncernchef Karl-Henrik Sundström i en kommenterar resultatet för första kvartalet 2019.

När det gäller resten av 2019 menar Stora Enso att året förväntas vara i stort sett i linje med 2018, förutsatt att de nuvarande handelsvillkoren inte förändras väsentligt.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen