Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 april 2018

Säker skog på gång med tester

Säker skog planerar att göra testkörningar med röjsåg för att ta redan på hur och när vedskott kan uppstå. Testerna kommer ske i slutet av april, berättar Tomas Gullberg, ansvarig för motor- och röjsågskörkort på Säker skog.

 Tomas Gullberg.
Tomas Gullberg. FOTO: Magnus Bergström

Testerna ska göras inom ramen för ett gymnasieforskningsprojekt som handleds av Tomas Gullberg.

– Vi kommer att provocera fram vedskott och höghastighetsfilma förloppen, säger han.

Enligt Tomas Gullbergs hypotes uppstår vedskott på klingans vänstra sida när en vedtrissa hamnar på högkant nära klingskyddet. Klingans tänder greppar då tag i ändträet och trissan skjuts i väg i tangentens riktning.

”Helt oskyddad”

Eftersom trissan ligger på högkant kan den passera mot föraren utan att hindras av klingskyddet.

– När det här sker just intill klingskyddet går skottet i en vinkel där föraren är helt oskyddad, säger Tomas Gullberg.

Inväntar testresutat

Efter utvärdering av testresultaten skulle exempelvis en diskussion med Arbetsmiljöverket om klingskyddens konstruktion bli aktuellt, enligt Tomas Gullberg. Men även Säker skogs egna instruktioner och rekommendationer kan behöva ses över, anser han.

– Men vi vill invänta testresultaten innan vi bestämmer hur vi går vidare. Det vi ganska snabbt kan göra är att tydligare informera om att den här risken faktiskt finns, säger Tomas Gullberg.

FAKTA: Säker skog

Säker skog ägs av LRF, Norra skogsägarna, Norrskog, Mellanskog och Södra skogsägarna. Verksamheten syftar till att öka säkerheten vid arbete med röjsåg, motorsåg och fyrhjuling. Fram till idag har Säker skog utfärdat närmare 120 000 körkort för motor- och röjsåg.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen