Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 juni 2017

Så vill myndigheterna rädda hotad fågel

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har beslutat om ett nytt åtgärdsprogram som ska försöka rädda den vitryggiga hackspetten som är akut hotad.

 Med nya stödåtgärder hoppas Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen att de vitryggiga hackspettarna ska bli fler i Sverige. Denna fågel är fotograferad på Skansen.
Med nya stödåtgärder hoppas Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen att de vitryggiga hackspettarna ska bli fler i Sverige. Denna fågel är fotograferad på Skansen. FOTO: Mostphotos

Den vitryggiga hackspetten har varit en av Sveriges mest sällsynta fåglar ända sedan 1970-talet, arten är rödlistad som akut hotad. Den vitryggiga hackspetten är beroende av lövrika skogar med stor andel död lövved där den lever på större insektslarver. Tidigare fanns arten i stora delar av landet, men nu återfinns den i ett bälte från Dalsland–Värmland till området kring Dalälven. Artens minskning beror på att dess livsmiljö i stort sett har försvunnit.

Första åtgärdspaketet misslyckades

Ett första åtgärdsprogram för att rädda arten startades år 2005 men har inte gett önskvärt resultat. Nu gör Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen gemensam sak och presenterar ett nytt åtgärdsprogram för att rädda den hotade arten.

”Vi gör tillsammans med Skogsstyrelsen ett förnyat försök att rädda den vitryggiga hackspetten. Det är ett omfattande åtgärdsprogram som innehåller insatser för naturvårdsbränning och att återställa vattenmiljöer men även att hugga bort gran och skapa död lövved”, säger Maano Aunapuu, chef för områdeskyddsenheten vid Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Utplantering av ungar

I programmet föreslås att åtgärderna koncentreras till fem fokustrakter, Forsmark, Dalälven, Fagersta, Klarälven och sydvästra Dalsland–östra Värmland. Det är i dessa områden som de flesta vitryggiga hackspettar häckar. Här ska myndigheterna försöka förbättra häckningsmiljöerna och sätta ut ungar uppfödda i fångenskap. Förhoppningen är att fler hackspettpar ska etablera sig.

Åtgärdsprogrammet gäller år 2017–2021 och är ett vägledande men inte formellt bindande dokument. Förutom i de fem fokustrakterna ska rådgivning och dialog med skogsbruket ske i ytterligare åtta värdetrakter som där den hotade hackspetten bedöms ha möjlighet att etablera sig på sikt.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen