Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 december 2018

Knep för att mota bort julgranstjuvar

Nu är de snart här – julgranstjuvarna. Men med lite uppfinningsrikedom går det att skydda sina granar från stöld.

 Det är svårt att skydda sig mot julgranstjuvar, men det går att försöka.
Det är svårt att skydda sig mot julgranstjuvar, men det går att försöka. FOTO: Ann Lindén

Genom åren har undersökningar visat att det är ganska många svenskar som ger sig ut för att hugga sig en egen julgran i någon annans skog. Enligt en undersökning från Skogssverige har var tredje svensk någon gång stulit en gran och enligt LRF var för ett antal år sedan femte julgran stulen.

Stöld eller snatteri

Oftast är det vanliga Svenssons som helt enkelt tar sig rätten att knycka en gran. Det kan tyckas som en oskyldig handling, men att hugga en julgran utan lov på någon annans mark betraktas som stöld eller snatteri, beroende på värdet av trädet. Dessutom får det ekonomiska konsekvenser för skogsägaren.

Äcklig läxa

Men som skogsägare kan man mota Olle i grind med lite uppfinningsrikedom. Ett knep som en del tycks ta till för att avskräcka från granstölder är att hälla urinvatten eller avloppsvatten på granarna när det är minusgrader. Det stoppar visserligen inte tjuven i år, men tjuven kanske lär sig en läxa när granen väl är inomhus och sprider en obehaglig odör. Det går också att spreja granarna med flytgödsel strax innan jul.

Förklarande skylt

Ett annat sätt är att testa med någon skylt på strategisk plats, exempelvis där bilar lätt kan parkeras. Kanske kan texter liknande ”Vänligen rör inte åtelkamerorna!” skrämma iväg någon potentiell julgranstjuv. Eller varför inte sätta upp en skylt som snällt förklarar vad som gäller och vilken skada stölderna orsakar?

Rätt stoppa tjuven

Sedan kan det kanske vara bra att veta att en skogsägare som lyckas stoppa en julgranstjuv på bar gärning har rätt att gripa tjuven, men man ska snabbt tillkalla polis. Man har också rätt att ta ifrån tjuven granen om tjuven stoppas inom den egna skogen, men utanför fastighetens gränser får man inte ta tillbaka granen.

LÄS ÄVEN: Julgransbrist hotar efter sommarens torka”Julgransodlingen kan utvecklas”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen