Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 september 2019

Så säkrar han första hjälpen i skogen

HÄLLEBERGA

En telefon och ett bra första förband. Henrik Sandgren, skogsägare och säkerhetsombud i Södra, tvekar inte om vad som är det allra viktigaste att ha med sig vid arbete i skogen.

 I Henrik Sandgrens sjukvårdsväska finns allt som behövs för att stoppa blödning, rengöra sår, linda stukningar, skölja ögon och bibehålla värme.
I Henrik Sandgrens sjukvårdsväska finns allt som behövs för att stoppa blödning, rengöra sår, linda stukningar, skölja ögon och bibehålla värme. FOTO: Marie Henningsson

När Land Skogsbruk träffar Henrik Sandgren röjer han i sin skog i Hälleberga i Nybro kommun i Småland. Telefonen, det lilla första förbandet och den något större sjukvårdsväskan är förstås med. Och ett par flaskor vatten.

– Det första jag gör när jag kommer till skogen är att skicka en skärmdump från telefonen till min fru så att hon vet var jag är i dag. Jag tycker också att man ska ha gjort upp om bestämda tider då man har kontakt med varandra under dagen, säger Henrik Sandgren.

 Med en skärmdump från telefonens gps-app kan man visa var man befinner sig.
Med en skärmdump från telefonens gps-app kan man visa var man befinner sig. FOTO: Privat

App visar position

Skärmdumpen tar han från den app han använder, SOS 112. I den finns förutom karta med koordinater även en möjlighet att direkt ringa 112 och positionen delas direkt till SOS Alarm vid samtal.

Telefonen har han tillsammans med ett första förband i en lättåtkomlig ficka i huggarblusen.

”Riktigt tryckförband”

När det gäller första förbandet är Henrik Sandgrens råd att man ska köpa ett där det är lite storlek på grejerna.

– Det ska vara grejer så att du kan lägga ett riktigt tryckförband.

I första hjälpen-sammanhang pratar man om LABC- livsfarligtläge, andning, blödning, chock. Men Henrik vill betona bokstaven L.

– Om det hänt en olycka, stanna alltid upp och tänk efter. Hur ser det ut på olycksplatsen, finns det något som kan förvärra situationen och som kan göra att läget kan bli livsfarligt. Är tex sågen fortfarande igång? Kan det utgöra en risk för den drabbade? Skadas jag själv är jag inte till någon hjälp.

Fakta: Henriks sjukvårdsväska:

· Handskar, egen säkerhet alltid först

· Plåster

· Coflexlinda, elastisk linda som innehåller två kompresser. Kan användas vid stukningar, lårkakor, brännskador, sårpackning.

· Tejp, för mindre blessyrer eller för att fästa förband

· Gauze, används vid större sår när sårpackning krävs.

· Sax, för att komma åt skadan, klippa loss brända kläder.

Var varsam

När en bedömning av läget gjorts är det dags för ABC.

– Om den skadade inte andas är det naturligtvis det första som ska göras att få i gång andningen genom att skapa en fri luftväg och påbörja hjärt-lungräddning. Om personen andas ska man leta efter blödning och stoppa den. Titta och rör varsamt, det kan vara sönderrivna kläder och svårt att bedöma hur stor skadan är. Kom också ihåg att prata lugnt med den skadade, om han eller hon är vid medvetande, håll hela tiden kontakt och ge värme.

Druvsocker kan vara bra

Om det inte syns några tecken på en yttre skada så kan det finnas en inre skada.

– Ha hela tiden kontakt med SOS Alarm i väntan på ambulans och ge så mycket information som möjligt.

 Henrik Sandgrens sjukvårdsväska är välfylld och det viktigaste har han packat överst.
Henrik Sandgrens sjukvårdsväska är välfylld och det viktigaste har han packat överst. FOTO: Marie Henningsson

Henrik har alltid med sig en välfylld sjukvårdsväska. I den finns det som behövs för att stoppa blödning, rengöra sår, linda stukningar, skölja ögon, bibehålla värme. Och så finns det en förpackning med druvsocker som kan ge energi både till den som skadats och den som hjälper till.

– Men tänk på att inte ge den som är skadad eller till exempel fått känning av sin diabetes en hel tablett, smula sönder den så att den inte sätts i halsen.

Handskar överst

Väskan rymmer mycket och det är Henriks goda vänner som jobbar inom ambulanssjukvården som har valt och plockat ihop det viktiga innehållet.

Vi går igenom väskan pryl för pryl. Överst ligger handskarna som är viktiga som skydd både för den som hjälper och den som ska hjälpas. Men de har också en annan funktion.

– Med handskarna kan jag köpa mig tid. Medan jag sätter på mig dem kan jag skaffa en överblick över situationen, säger Henrik.

Linda till olika skador

Under handskarna ligger en tourniquet, ett avsnörande förband som stoppar livshotande blödningar på armar och ben. Det ska användas enligt instruktionen och naturligtvis ligga överst i sjukvårdsväskan.

 Henrik Sandgren har sin sjukvårdsväska fäst bak på röjselen eller bak på huggarbältet.
Henrik Sandgren har sin sjukvårdsväska fäst bak på röjselen eller bak på huggarbältet. FOTO: Marie Henningsson

Plåster finns naturligtvis i väskan, men en bra bit ner. Där finns också en elastisk linda som kan användas till olika typer av skador.

– Den här Coflex-lindan kan användas till vrickade fötter. Att använda en sådan eller att snöra huggarkängorna riktigt hårt är det bästa. Man ska linda riktigt, riktigt hårt och så hårt ska foten vara lindad i en halvtimme. Därefter sätter man på vanligt stödförband.

Räddningsfilt

CoFlex-lindan kan också användas vid brännskada. Skölj brännskadan med svalt vatten. Om möjligt 15 min. Lägg sedan lindans kompress över skadan och linda.

– En räddningsfilt har jag också med mig. Den som blöder fryser och fryser man så blöder man ännu mer.

 Henrik Sandgren utbildar inte i första hjälpen eller hjärt-lungräddning, men som säkerhetsombud inspirerar han gärna andra skogsägare i hur de ska tänka säkerhet.
Henrik Sandgren utbildar inte i första hjälpen eller hjärt-lungräddning, men som säkerhetsombud inspirerar han gärna andra skogsägare i hur de ska tänka säkerhet. FOTO: Marie Henningsson

Kunskap en färskvara

Henrik Sandgrens uppmaning till alla är att ta varje chans att gå en kurs i hjärt-lungräddning och första hjälpen. Själv håller han inte i några kurser, förutom att det händer att han har en genomgång för andra säkerhetsombud. Han hänvisar i stället till andra med erfarenhet av sjukvård. Hans uppgift är att få andra skogsägare att vilja lära sig mer och vara bättre förberedda.

– Det man lärt sig är färskvara. Man glömmer så snabbt och behöver repetera. Köp en förstaförbandsväska, men se också till att plocka upp grejerna, titta på dem, läs om dem och fundera över vad de ska användas till.

Läs mer: LRF Premium. Så arbetar du säkert i skogen på vinternLRF Premium. Extraskydd räddar liv och lem vid röjning

Relaterade artiklar

Till toppen