Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 maj

Så påverkas ditt skogskonto om du blir sjuk

Många skogsägare har ett skogskonto. Men vet du hur ditt skogskonto påverkar din ersättning om du blir sjuk, vabbar eller söker bostadsbidrag?

 Skogskonto kan påverka olika ersättningar från staten. Här reder vi ut vad som gäller.
Skogskonto kan påverka olika ersättningar från staten. Här reder vi ut vad som gäller. FOTO: Madelen

Insättningar och uttag från skogskonto kan ha betydelse för vilken ersättning du får om du måste söka ersättning från Försäkringskassan. Som Land Skogsbruk tidigare har berättat så räknas inte insättningar och uttag från skogskontot med vid beräkningen av sjukpenninggrundande inkomst, så kallad SGI. Detta eftersom Högsta förvaltningsdomstolen i en dom i mars konstaterade att skatterättsliga dispositioner som görs inom periodiseringsfonder inte ingår i beräkning av SGI, och då ska samma gälla för skogskonton.

Hypotetisk framtida inkomst

Det betyder att en del vanliga ersättningar från Försäkringskassan som baseras på SGI, exempelvis föräldrapenning, sjukpenning och tillfällig föräldrapenning (eller vård av sjukt barn som det ofta kallas) inte påverkas av uttag och insättningar från skogskontot, trots att ett uttag från skogskontot ska tas upp som inkomst i deklarationen.

– En annan sak att tänka på är att det är en hypotetisk framtida inkomst av arbete som räknas. Det spelar alltså ingen roll hur mycket ens företag är värt eller hur stora tillgångar man har utan det viktiga är vad man kan antas komma att tjäna på sitt arbete, förklarar Erik Irewo, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassans avdelning för Gemensamma försäkringsfrågor.

Tre senaste åren

Den sjukpenninggrundade inkomsten räknas istället fram av Försäkringskassan utifrån hur mycket du tjänar per år, vilket kan vara arbetsinkomst från företaget eller annan inkomst av tjänst.

– SGI ska i princip motsvara den årliga inkomst av eget arbete som man kan förväntas ha framöver. För enskilda näringsidkare beräknas den förväntade framtida inkomsten med ledning av de förvärvsinkomster som skatteverket har beslutat om vid beskattningen under de tre senaste åren, med bortseende från skatterättsliga dispositioner, förklarar Erik Irewo.

Bostadsbidrag inte grundat på SGI

Bostadsbidrag är en annan vanlig ersättning som man kan söka från Försäkringskassan, men till skillnad från de andra ersättningarna är bostadsbidraget inte grundat på din SGI. För en enskild näringsidkare, som ju många skogsägare är, beräknas bostadsbidraget på precis samma sätt som för andra. Det handlar om att beräkna sin kommande inkomst. Bostadsbidraget påverkas bland annat av inkomst av tjänst, inkomst av näringsverksamhet, kapitalinkomster och viss del av förmögenhet.

– Själva värdet på skogskontot räknas inte med som en inkomst när du söker bostadsbidrag, men om det utgår ränta på skogskontot ska det tas med i uträkningen av bostadsbidrag. Detsamma gäller vid uttag från skogskonto, det ska räknas med, förklarar Richard Alfvén, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassans avdelning för barn och familj.

Skogens värde påverkar

Utöver uttag från skogskonto och eventuell ränta påverkar också det eventuella värdet på skogen rätten till bostadsbidrag.

– Äger du skog som är möjlig att realisera kommer det tas i beaktande i bostadsbidragsansökan, säger Richard Alfvén.

Barnbidrag till alla

Försäkringskassan hanterar även barnbidraget som är en ersättning som automatiskt betalas ut till alla föräldrar som bor och har barn i Sverige. Barnbidraget är dock inte behovsprövat och gäller för alla oavsett inkomst eller förmögenhet.

LÄS MER: Ny dom: Skogskontot påverkar inte din SGI

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen