Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 april 2019

Så mycket mer betalt får han genom att sälja till Finland

Skogsindustrin går bättre än någonsin men det är inget som märks i plånboken hos den svenska skogsägaren, enligt Gunnar Björk i Övertorneå.

Nu har Gunnar Björk skrivit avtal med Stora Enso i Finland som betalar över 60 procent mer än Billerud för timret.

 Gunnar Björk bor i Övertorneå, nära svensk-finska gränsen i byn Risudden-Vitsaniemi. Han ska sälja sitt virke till Stora Enso i Finland som kan betala långt över de svenska uppköparnas priser.
Gunnar Björk bor i Övertorneå, nära svensk-finska gränsen i byn Risudden-Vitsaniemi. Han ska sälja sitt virke till Stora Enso i Finland som kan betala långt över de svenska uppköparnas priser. FOTO: Privat

Gunnar Björk med familj äger en skogsfastighet med cirka 1 400 hektar produktiv skog i Risudden-Vitsaniemi, 4 mil norr Haparanda vid finska gränsen.

De har länge undrat varför de svenska uppköparnas priser har legat stilla, trots att skogsindustrin går bättre än någonsin.

– Priserna till oss är dåliga, de har varit desamma i 20-25 år. Det gör att man hellre väntar med större avverkningar, säger Gunnar Björk.

Fick förfrågan

Han har tidigare sålt virke till Stora Enso i Finland, en affärskontakt som upphörde för 8-9 år sedan. När så en uppköpare åter hörde av sig i december var det en välkommen julklapp.

– Jag fick ett brev, det kom som en blixt från en klar himmel, säger Gunnar Björk och berättar att han, liksom flera andra stora skogsägare i trakten, i år har skrivit avtal med den finländska skogsjätten.

Skiljde en miljon

Men först skickade han offerter på cirka 12 000 fub till flera svenska uppköpare. Familjen fick ett seriöst bud från den svenska sidan och ett från den finska. Det skilde mer än en miljon kronor i buden – till finländarnas fördel.

 Här är de bud som Gunnar Björk fick av Stora Enso...
Här är de bud som Gunnar Björk fick av Stora Enso... FOTO: Privat
 ...och Billerud Korsnäs: 621 kronor respektive 386 kronor per kubikmeter.
...och Billerud Korsnäs: 621 kronor respektive 386 kronor per kubikmeter.

– Hur kan det skilja så mycket på priserna mellan länderna? De har ju samma marknad. Svenska bolag som inte har egna sågar kan sälja det svenska timret vidare till Finland för cirka 700 kronor. Från sågarna får de sedan massaved som blir över. Det är en utmärkt affärsidé om det inte nu vore för att Stora Enso har börjat köpa i svenska Tornedalen, säger Gunnar Björk.

Fick inget svar

Förutom de stora bolagen vände han sig till ett par andra uppköpare, däribland Norra Skogsägarföreningen, där han är medlem, och privata sågar i Sverige.

– Men de svarade inte ens, säger Gunnar Björk, som efter att ha bott 30 år i Tornedalen, tycker sig se ett mönster då han ofta bara får svar från en uppköpare, trots offerter till flera.

Dopade siffror

Kritiker menar att Stora Ensos siffror är dopade för att företaget ska kunna slå sig in på den svenska marknaden. Men det tror inte Gunnar Björk, det är ju bara att jämföra med grannarna på andra sidan gränsälven.

– Affärerna görs upp i kronor, något som de finska uppköparna tjänar på just nu men även de svenska drar nytta av den låga kronkursen. Alla har ju samma marknad.

Mäter virket i skogen

En fördel för de svenska skogsägarna är att finländarna mäter virket redan vid avverkningsmaskinen till skillnad mot i Sverige där man mäter vid industrin.

– Det gör att vi skogsägare inte tar någon risk utan får betalt för allt, även det som råkar glömmas kvar i skogen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen