Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 december 2018

Så kan Brexit påverka skogsbranschen

Brexit kryper allt närmare för Storbritannien. Skogindustrin oroar sig inte. Men myndigheterna är desto mer bekymrade.

 När Storbritannien lämnar EU kan det innebära en hel del merjobb för skogsföretag i Sverige.
När Storbritannien lämnar EU kan det innebära en hel del merjobb för skogsföretag i Sverige. FOTO: Istock

Köer. Trassel. Ekonomisk kris. Det blir följderna av Brexit, tror experter.

Skog är en mångmiljardindustri och Storbritannien är en stor, svensk exportmarknad. Brexit, att Storbritannien lämnar EU, kommer allt närmare. Och nu tror allt fler på en så kallad hård Brexit – det vill säga inga mjuka övergångsregler, bara ett tvärt slut på EU-medlemskapet.

LÄS MER: LRF Premium: Dimmorna fortfarande kvar runt Brexit

Enkelheten försvinner

I dag liknar export till Storbritannien handeln inom Sverige – bara att sälja och skicka. Malmö eller Manchester, det spelar ingen roll. Men när Storbritannien går ur EU försvinner enkelheten. Experterna varnar för långa köer på vägar och i hamnar.

Mikael Eliasson, direktör för branschorganisationen Svenskt trä, räknar med mycket trassel i tullarna. Trassel som kostar på för svenska företag och för britterna.

”Folk i tulluniform”

– Nu måste britterna sätt en massa folk i tulluniform, det är väl det minst produktiva man kan tänka sig, säger han.

Han tror köerna med lastbilar som ska genom tullen kan bli mycket långa. Och att det dessutom kan bli lång väntan i hamnarna.

– Och trä tar man troligen sist, mat går före. Det förstörs ju om det blir liggande.

Kräver intyg

Lena Sellgren är chefekonom på Business Sweden som främjar internationell handel. Export av trävaror kräver intyg på att träet är fritt från insekter och mögel. Sådant ska kontrolleras, vilket tar tid, påpekar hon.

– Tullformaliteterna och väntan kostar, vilket gör varorna dyrare. En del företag måste fundera på hur de ska motivera ett högre pris, säger Lena Sellgren.

Sjunkande pund

Men största risken för skogsindustrin är att britterna blir fattigare och pundet sjunker i värde så att importen av svenska skogsvaror blir dyrare. Då köper britterna mindre av svenska trävaror. Det tror både Mikael Eliasson och Lena Sellgren.

Oväntat beslut

Uppgörelsen mellan EU och Storbritannien kan fortfarande kanske gå igenom parlamentet. Men det kan lika gärna bli nej till och därmed en hård Brexit.

Nästan ingen räknade med en hård Brexit, bara för något år sedan, säger Lena Sellgren.

– Men en hel del har hänt senaste åren som vi inte trodde skulle hända – inklusive att britterna alls röstade för Brexit.

LÄS MER: May öppnar för långsammare väg ut ur EU

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen