Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 december 2019

Så gynnas granbarkborrens fiender

Det finns runt 70 arter som är naturliga fiender till granbarkborren. Att sköta skogen så att dessa gynnas kan vara en god idé, anser Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.

 Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.
Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen. FOTO: Eva Johansson

Granbarkborren har ett numerärt övertag i skogen, men det finns arter som gör sitt bästa för att minska dess antal. Och det finns saker skogsägaren kan tänka på för att underlätta livet för granbarkborrens naturliga fiender och konkurrenter.

– Dessa arter är naturens eget motmedel mot barkborren och kan hjälpa oss bekämpa den. Det är viktigt att när vi bekämpar granbarkborren inte använder metoder som drabbar dess fiender också, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.

Stora lokala skillnader

Det är svårt för dessa konkurrenter, som alltid kommer lite efter granbarkborren, att kunna rå på den. Men det kan visa sig vara en fördel att ha haft visst mått av angrepp i sin skog.

– De undersökningar som finns när det gäller granbarkborre och dess naturliga fiender har spretiga reslutat och visar på stora lokala skillnader. Men man har sett att enstaka angrepp av granbarkborrar varje år gör skogen bättre rustad än om skogen stått utan skada flera år i rad. Spridningsavståndet till var granbarkborrarna levde förra året inte är större än några hundra meter och då ökar chanserna för de naturliga fienderna att kunna bekämpa dem, säger han.

 Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.
Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen. FOTO: Eva Johansson

Sök och plocka

Det mest effektiva medlet mot granbarkborre är fortfarande sök och plock, som bör göras var fjärde veckan under maj till och med augusti. Då finns alla baggar i träden och barken sitter hårt på.

– Nu har det visat sig att i år övervintrar ovanligt många baggar under barken och det finns fortfarande chans att plocka ut angripna träd. Men det man får tänka på är att om barken flagnar av så klarar sig barkborrarna bra, men de naturliga fienderna som övervintrar som larver under bark torkar ut och drabbas hårdare, säger Gunnar Isacsson.

Vaccinera sin skog

Gunnar Isacsson menar att man som skogsägare kan försöka att vaccinera sin skog mot granbarkborre, men att det är ett tidskrävande jobb.

– Jag har använt mig av en metod i min skog på 56 hektar sedan 1980-talet som går ut på att de vindfällen i skogen som ligger lite skuggigt får ligga kvar. De får bli angripna av arter som inte kan angripa levande träd, men de gynnar närvaron av granbarkborrens naturliga fiender. På så sätt odlar man upp ofarliga barkborrar tillsammans med andra fiender.

– De flesta tycker nog att det är lite finlir, men under det förra stora angreppet av granbarkborrar, efter Gudrun 2006, hade jag bara åtta granar i min skog som dog, säger Gunnar Isacsson.

 Gnag av åttatandad barkborre, granbarkborre, 3 maj.
Gnag av åttatandad barkborre, granbarkborre, 3 maj. FOTO: Skogsstyrelsen/Gunnar Isacsson
 Gnag av åttatandad barkborre, granbarkborre, 25 maj.
Gnag av åttatandad barkborre, granbarkborre, 25 maj. FOTO: Skogsstyrelsen/Gunnar Isacsson
 Gnag av åttatandad barkborre, granbarkborre, 8 juni.
Gnag av åttatandad barkborre, granbarkborre, 8 juni. FOTO: Skogsstyrelsen/Gunnar Isacsson
 Gnag av åttatandad barkborre, granbarkborre, 8 augusti.
Gnag av åttatandad barkborre, granbarkborre, 8 augusti. FOTO: Skogsstyrelsen/Gunnar Isacsson

Kräver insektsintresse

För att sköta sin skog på det sättet krävs inte bara kunskap om skog utan även ett relativt stort intresse för insekter, tror han.

– Man kan lära sig se skillnad på olika arter, men egentligen är det bara en man bör känna igen – åttatandad granbarkborre. Det är så klart rätt blandat när det gäller kunskapsnivå bland skogsägare, men de flesta jag möter är rätt osäkra på vad det är för typ av angrepp de ser på sina träd. Det är inte säkert att det är granbarkborre som orsakat skadorna på trädet, men det är den slutsats många drar, säger han.

Det finns enligt Gunnar Isacsson trots allt gott om arter som vill konkurrera med granbarkborren.

– Det finns ett 70-tal arter som kan äta granbarkborrar. Det handlar om att skräddarsy naturhänsynen så att den gör nytta för mångfalden. Det är till exempel inte bra att städa för mycket, och inte i fel tid, säger han.

LÄS MER: Nästan dubbelt så stora barkborreskador i årLÄS MER: Kartor ska visa riskområden för barkborreangrepp

Fakta: Så motas granbarkborren – på lång sikt

· Ha granen där den hör hemma – där det finns rörligt markvatten.

· Satsa på tall på torrare ståndorter, björk och ek på fuktiga ståndorter.

· Blanda gärna olika trädslag, speciellt i brynzonen. Granbarkborren gillar inte doften av björk och det kan begränsa dess förökningshastighet.

· Gallra inte i äldre granskog, det orsakar stress på skogen – om du inte kan bläda den.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen