Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 juni 2018

Så undviker du att skadas av vedskott vid röjning

Johan Emanuelsson skadade knäet svårt under röjning efter att ha träffats av ett vedskott. Nu har organisationen Säker skog kartlagt riskerna för vedskott och skissat på en teknisk lösning av problemet.

Johan Emanuelsson är skogsägare utanför Tibro tillika skogslärare och röjsågsinstruktör på ortens naturbruksgymnasium. I början på april berättade han i Land Skogsbruk hur han skadade knäet allvarligt i samband med röjningsarbete i den egna skogen. Skadan tvingade honom till sju veckors sjukskrivning.

 Johan Emanuelsson, skogsägare och skogslärare, har skadat sig sedan en trissa i hög hastighet träffat hans knä vid röjning.
Johan Emanuelsson, skogsägare och skogslärare, har skadat sig sedan en trissa i hög hastighet träffat hans knä vid röjning. FOTO: Mats P Ostelius

Efter olyckan reflekterade Johan Emanuelsson över vad som hade hänt. Han föreslog bland annat att organisationen Säker Skog ska utreda riskerna för vedskott i samband med röjning.

Tomas Gullberg, som är ansvarig för motor- och röjsågskörkort på Säker skog, nappade på idén och har nu genomfört testkörningar. Vedskott provocerades fram när vedtrissor kapades av från stubbar med röjsåg i en kontrollerad miljö med rejäla skydd runt röjsågsföraren. Utöver att ta reda på när och hur vedskott uppstår var syftet att utröna om klingskyddet på dagens röjsågar skyddar mot vedskott. Försöken höghastighetsfilmades (se filmerna på landskogsbruk.se).

– Dagens klingskydd skyddar inte mot vedskott, de kan snarare styra skotten uppåt mot föraren. Trissor som flög i väg över axelhöjd förekom i testerna, säger Tomas Gullberg, som liknar vedskott vid hårda slagskott i ishockey:

– Och i filmerna mätte vi hastigheten till över 100 kilometer per timme, säger Tomas Gullberg.

Innan extraskyddet monterats på:

Nästa moment i försöken blev att montera ett egenkonstruerat extraskydd på klingskyddet. Det var helt enkelt en grov spik som Tomas Gullberg bockade till och svetsade fast på klingskyddet. Extraskyddet hade god effekt och styrde vedskotten åt sidan i en ofarlig riktning för föraren.

– Frågan är i vilken mån extraskyddet blir ett hinder i röjningsarbetet, det får man prova och utvärdera. Men det skulle också kunna bli ett hjälpmedel när man ska enkelställa plantor som växer tätt, som exempelvis i självföryngringar, säger Tomas Gullberg.

Efter att extraskyddet monterats på:

Nu planerar han att bjuda in röjningsexperter, Arbetsmiljöverket och röjsågstillverkare för att diskutera konkreta lösningar problemet.

– Det kan behövas en omskrivning av standarden för hur ett klingskydd ska vara konstruerat. Det gäller i så fall för branschen att ställa krav på Arbetsmiljöverket, säger Tomas Gullberg.

LÄS MER: Träffades av träbit i hög hastighetSäker skog på gång med tester för att förebygga vedskott

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen