Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 11 augusti 2017

S-stöd för landsbygden otydligt

Menar Socialdemokraterna allvar med att hålla ihop landet, och stödja en levande landsbygd, bör bolagen hållas utanför markägandet.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Skogsbruks ledarskribenter. Land Skogsbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

När resten av den politiska eliten minglade i Almedalen gjorde Stefan Löfven en veckolång resa till småorter i Sverige. Tanken var att försöka motverka att Sverige upplevs som ett allt mer kluvet land.

Om Stefan Löfvens resa hade någon effekt är inte lätt att veta. Men man får anta att Socialdemokraterna är uppriktigt bekymrade över att stora delar av landet inte känner att man är med på framgångarna som de mest expansiva regionerna upplever.

Stärkt skogsbruket

Mot den bakgrunden är det besynnerligt att socialdemokraterna är på väg riva upp ett av fundamenten som gett oss förhållandevis starka och självständiga bönder och skogsägare. Få lär älska jordförvärvslagen, men lagens förbud för bolag att köpa jordbruksmark och skog har stärkt det privata skogsbruket.

Land Lantbruk har under sommaren innehållit flera debattartiklar som fört fram starka skäl mot en förändring. De har bland annat skrivits av förre LRF-ordföranden Bo Dockered och förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson. LRFs nye förbundsordförande Palle Borgström har i uttalande varit tydligt emot. Det står klart att bolagsförbudet inte kommer att slopas utan en politisk strid.

Svårförståeligt

Det är faktiskt svårt att förstå varför Socialdemokraterna väljer att ta upp frågan. Som Land Lantbruk skrev i en tidigare ledare fanns det för 50-60 år sedan starka krafter bland Socialdemokraterna som ville att skogen skulle ägas av staten och bolag, och skötas av anställd arbetskraft. Men det är knappast de tankarna som kommit tillbaka ett par generationer senare.

Ett faktiskt skäl skulle kunna vara kapitalbrist, men det syns det mest när mark ska köpas. Och då betyder bolagspengarna bara att marken blir dyrare och att privata intresserade konkurreras ut.

Saknar kontroll

Det som gör att Sverigedemokraterna i en del mindre orter fick 30 procent av rösterna i förra valet, och kanske når 40 procent i nästa års val, handlar mycket om att människor inte känner att de har kontroll över sina liv. Bra säkra jobb försvinner utomlands när globaliseringen stänger fabriker i Sverige. Att det saknas programmerare i Stockholm hjälper inte en arbetslös i Lycksele.

Människor som äger skog och mark kan självklart också ha problem med ekonomin. Men de känner en samhörighet med en bygd som gör dem starka och självständiga. Menar Socialdemokraterna allvar med att hålla ihop landet och stödja en levande landsbygd bör bolagen hållas utanför markägandet även i framtiden.

LÄS OCKSÅSvårt att köpa privatägd skogModerat vill se över jordförvärvslagen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen