Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 31 juli 2019

Ryska staten låter gigantiska bränder brinna

Cirka 3 miljoner hektar ryska skogar brinner. Men myndigheterna överlämnar brandbekämpningen till regn och snö.

 "Regeringen gör ingenting - för att våra skogar inte är ekonomiskt värdefulla. Äckligt", skriver en användare på Instagram.
"Regeringen gör ingenting - för att våra skogar inte är ekonomiskt värdefulla. Äckligt", skriver en användare på Instagram. FOTO: Instagram

Den franska dagstidningen Le Monde har satellitbilder på bränder som sträcker sig över en yta stor som Belgien. Bränderna sträcker sig över sex tidszoner, framför allt i Sibirien. Brandröken täcker en yta större än EU och når bort till Kazakstan i sydväst.

Rekordstort

Skogsbränder är inte ovanliga i Sibirien, men i år är det värre än vanligt. Bränderna ser ut att bli rekordstora. Temperaturer på över 30 grader och starka vindar förvärrar situationen. I flera regioner har staten förklarat undantagstillstånd och larmat om ”svart himmel” – en varning om starka luftföroreningar.

Rätt att avstå släckning

Men sedan 2015 har regionerna rätt att avstå från att försöka släcka bränder om de inte hotar städer och om kostnaderna för brandbekämpning beräknas vara större än de värden som ska räddas. Det beslutet tog guvernören för regionen Krasnoyarsk i mitten på juli. Brandkåren inriktar sig i stället på att skydda byar och städer.

Hoppas på regnet

Förhoppningen är att regn ska släcka bränderna, skriver Le Monde.

Men inte alla ryssar håller med om att det bäst att göra ingenting. I Tomsk och Ekaterinbourg klagar invånarna på att de har svårt att andas. På nätet kritiseras myndigheterna under hashtagen #SaveSiberianForests.

LÄS MER: Intensiva skogsbränder i Arktis

Relaterade artiklar

Till toppen